Kari Langöen, Länsstyrelsen i Värmland. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Kari Langöen, är vilthandläggare på länsstyrelsen. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Länsstyrelsen: Årets älgjakt kan bli ett bottenår

Kari Langöen: Har hänt väldigt mycket på senare år
1:33 min

1982 sköts nästan 16 700 älgar i Värmland. I år kommer man i bästa fall all fälla 3 600. Mycket talar för att det blir ett bottenår.

Kari Langöen, vilthandläggare på Länsstyrelsen Värmland, berättar varför det är så få älgar som får skjutas under årets älgjakt.

– Det har hänt väldigt mycket på de senaste åren. Vi får väl se om det blir ett bottenår i år, säger Kari Langöen.

Årets tilldelning är rekordlåga 3 600 älgar. Tilldelningen ska inte blandas ihop med antalet djur som verkligen skjuts. De senaste åren har 70-80 procent av tilldelade djur också fällts.

Jägareförbundet menar att det är vargens närvaro som gjort att antalet älgar minskat så kraftigt, och med den den låga tilldelningen.

– Ja, den har en stor inverkan med den vargstam vi har i Värmland. Inom ett vargrevir är det mellan 100-140 älgar som äts. Då vi har ett 20-tal revir i Värmland är det ett par tusen älgar som går till vargarna istället för jägarna.

1982 sköts det 16 675 älgar i Värmland. För tio år sedan sköts det närmare 7 000 älgar. Under förra året handlade det om cirka 3 600 nedlagda djur. Enligt Kari Langöen är det inte troligt att det kommer att skjutas så många älgar som under 1980-talet igen.

– Nej, jag tror kanske att vi kan hoppas på en dubbel avskjutning mot det vi hoppas på i år, 3 600. Det är ett läge där många skulle vilja vara igen, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".