Katarina Lindström, kommunikationsdirektör på Karlstads kommun och ansvarig för arbetet med medborgardialog.
Katarina Lindström, kommunikationsdirektör på Karlstads kommun och ansvarig för arbetet med medborgardialog. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio

E-förslag ersätter medborgarförslag i Karlstad

Katarina Lindström: "Kommuninvånare kan enkelt gå in och läsa varandras förslag"
1:18 min

Från och med den första december så ersätt medborgarförslagen med e-förslag via en webbportal. Det beslutar kommunstyrelsen i Karlstads kommun idag.

– E-förslag kommer man att kunna lämna på ett väldigt enkelt sätt, direkt på webben. Och för de som fortfarande inte har dator och som hellre vill skriva in till kommunen, så går det bra också, för då kommer vi att lägga upp det på portalen för e-förslag, säger Katarina Lindström som är kommunikationsdirektör på Karlstads kommun och är ansvarig för arbetet med medborgardialog.

Från och med den första december så kommer alltså e-förslag att ersätta medborgarförslag i Karlstads kommun. Det tar kommunstyrelsen beslut om idag. Och anledningen till att man tar bort medborgarförslagen handlar dels att man tycker att det är gammalmodigt men också att man vill få medborgardialogen mer transparant.

– Där kan alla kommuninvånare enkelt gå in och läsa varandras förslag, man kan kommentera förslagen och man kan gilla dem, alltså göra tummen upp på förslaget, säger katarina Lindström.

Lyckas man få tummen upp från hundra personer så betyder det automatiskt att ärendet tas upp i respektive nämnd för beslut"

Hittills har medborgarförslagen kostat kommunen ungefär en miljon kronor per år, detta för att det är mycket administrativt arbete med förslagen. Man menar också att processen har varit krånglig och att väntetiden har varit upp emot ett år innan man fått veta om förslaget gått igenom eller inte. Enligt Katarina Lindström så kommer e-förslaget ligga uppe i 90 dagar och sedan ska det upp för beslut.

– Får man inte någon som gillar ens förslag men att politikerna i nämnden tycker att förslaget var bra så kan det hända att tas upp ändå. Det är inte så att man får automatiskt nej på sitt förslag för att man inte har fått hundra gillare, säger Katarina Lindström, som är kommunikationsdirektör på Karlstads kommun och är ansvarig för arbetet med medborgardialog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".