Klara Boström Slätt och gymnastikläraren Caroline Sjöstedt Nerbye. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Klara Boström Slätt, åk 1 och gymnastikläraren Caroline Sjöstedt Nerbye. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Pulspass ska förbättra skolresultat i Arvika

Caroline Sjöstedt Nerbye: "På lång sikt ska skolresultaten bli bättre"
0:48 min

Elever i två klasser på Taserudsgymnasiet i Arvika ska nu träna tre 20-minuters pulspass i veckan. Allt för att förbättra konditionen och höja betygen.

Taserudsgymnasiet i Arvika har infört pulspass på 20 minuter, tre dagar i veckan. Det är utöver de vanliga gymnastiklektionerna som är två gånger i veckan. Anledningen är att de vill se om den ökade rörelseaktiviteten kan påverka elevernas fokus under övriga lektioner och därmed höja deras betyg. 

Gymnastik och idrottshögskolan var först med pulspassen, men Arvika har även hämtat inspiration från Valdemarsvik i Östergötland.

Caroline Sjöstedt Nerbye är gymnastiklärare på skolan och anordnar pulspassen för eleverna.

– Det här är pass där eleverna ska ligga i arbetspuls i 20 minuter och vi gör det här tre gånger i veckan. Alla elever har ett pulsband på sig och så kan de se på sitt namn på tavlan hur de ligger i puls. Är rutan grön eller gul så ligger man rätt till i puls, men är den röd så ligger man utanför arbetspulsen, säger hon.

Forskningen visar på att fysisk aktivitet ökar uthålligheten och koncentrationen hos människor och i och med den här satsningen schemaläggs fysisk aktivitet varje dag för eleverna.

– Vi har under en längre tid haft dålig måluppfyllelse bland elever och tanken är nu att det här ska vara ett sätt för dem att på kort sikt få bättre kondition, ökad koncentration och fokus på lektioner. På lång sikt hoppas vi se att skolresultaten blir bättre, säger Caroline Sjöstedt Nerbye.

Tanken är att projektet ska pågå i tre år så att de två klasserna medverkar under hela sin gymnasietid.

– Det jag hoppas och tror på är att de här eleverna kommer få en bättre kondition och förhoppningsvis ha godkänt i alla ämnen när de tar studenten, säger Caroline Sjöstedt Nerbye.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".