Bolaget VNAB möjliggjorde för flygbolaget BMI att starta flygrutten Karlstad-Frankfurt. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Kommunen lägger ner kritiserade VNAB

Lars-Sätterberg: Har kostat kommunen 13 miljoner kronor
0:50 min

Det omstridda bolaget Värmlands Näringslivsutveckling AB, VNAB, likvideras. Bolaget ska upplösas enligt ett förslag från kommunens tjänstemän och det kapital som finns kvar ska tillfalla Karlstads kommun.

– Vår utgångspunkt har varit att rätta beslutet så långt det är möjligt och att Karlstads kommun ska få tillbaka en så stor del av pengarna som möjligt, säger Lars Sätterberg ekonomidirektör.

Det var för två år sedan som kommunfullmäktige beslutade att bilda ett bolag tillsammans med näringslivet för att utveckla infrastruktur och kommunikationer. Karlstads kommunkoncern äger 49 procent och Handelskammaren i Värmland 51 procent.

VNAB har helt ägnat sig åt flyglinjen mellan Karlstad och Frankurt men upplägget överklagades till rätten som befann det olagligt då Handelskammarens medlemmar gynnats på ett felaktigt sätt. 

Kommunen satsade 15 miljoner kronor och hoppades få tillbaka en stor del av pengarna, drygt 7 miljoner, på biljettintäkter från näringslivet. Men så blev det aldrig. Enligt kommunen har ungefär 1,5 miljon kronor betalats tillbaka och man kommer att få ytterligare några hundratusen kronor i och med en likvidation.

– Karlstads kommun har fått tillbaka cirka 1,1 miljoner kronor och kommer att få ytterligare några hundratusen kronor i och med en likvidation. Resten av kapitalet är förbrukat och det finns ingen möjlighet rent juridiskt att återkräva mer, säger Lars Sätterberg, kommunens ekonomidirektör.

Det betyder att slutnotan för Karlstads kommun kommer att landa på cirka 13 miljoner kronor.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".