Grafik över två kartbilder. Sveriges Radio.
1 av 3
Foto: Grafik: Sveriges Radio.
Tomas Riste (S). Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
2 av 3
Tomas Riste (S). Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Stina Höök (M). Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
3 av 3
Stina Höök (M). Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Oenig regionstyrelse väljer Västra Götaland

Tomas Riste (S): "En modell där Sverige hänger ihop"
3:21 min

Regionstyrelsen har nu satt ner foten. Om Värmland ska placeras i en ny storregion är det Västra Götaland som gäller.

Med röstsiffrorna 8-4 beslutade majoriteten i regionstyrelsen att ställa sig bakom Indelningskommitténs förslag att Värmland slås samman med Västra Götaland. Socialdemokraterna och Centerpartiet röstade ja. Moderaterna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet. Vänsterpartiet avstod från att rösta.

Tomas Riste (S), regionråd och regionstyrelsens ordförande:

– Vi tycker det är en bra remiss och som hanterar ett problem vi haft i Sverige en lång tid. Vi har å ena sidan starka regioner å andra sidan väldigt svaga regioner. Vi måste ha ett Sverige som håller ihop i framtiden, säger Tomas Riste (S), regionstyrelsens ordförande.

Att mycket skulle kunna bli centrerat till Göteborgstrakten vid en eventuell sammanslagning ser inte Tomas Riste som en risk:

– I det här fallet, om det blir en Västsvensk region, är det en förutsättning för att Värmland ska kunna ha ett inflytande över den nationella politiken i framtiden på ett sätt vi inte kunna ha tidigare.

Tomas Riste är nöjd över dagens beslut. Att frågan delar Värmland och att många skulle vilja se en folkomröstning kommenterar han så här:

– Det är ju inte alldeles enkelt. Det handlar inte om att det är svårt att svara, hur ska vi formulera frågan? Det andra är att det här är ju ett nationellt beslut, det rör hela Sverige. Ska man ha en folkomröstning ska den vara i hela Sverige, säger Riste och fortsätter:

– Det finns en oro över att Värmland skulle sluta att vara Värmland. Det behöver man inte oroa sig över.

Stina Höök, regionråd och regionstyrelsens 2:a vice ordförande var inte lika glad som Tomas Riste(S) efter mötet.

– Vi från oppositionens sida föreslog till att börja med en återremiss och i andra hand ett avslag till förslaget. Vi är kritiska till hur processen med att ta fram svaret har varit. Man hade kunnat belysa fler frågeställningar.

Hur skulle du vilja beskriva stämningen under mötet?

– Den var lite tryckt och en tuff stämning en stund, säger Stina Höök (M).

Har ni varit osams?

– Osams blir man aldrig men man kan vara oense i sakfrågor, säger hon.

Nu skickar Region Värmland sitt yttrande vidare till departementet. Sen ska en eventuell proposition skrivas. Om så sker tar riksdagen ett beslut när det gäller länsindelningen. Regeringen tar sedan beslutet om en landstingsindelning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".