Maria Falkevik och Fredrik Wilde, länsstyrelsen i Värmland. Foto: Torsten Gabrielsson/P4 Värmland.
Maria Falkevik och Fredrik Wilde, länsstyrelsen i Värmland. Foto: Torsten Gabrielsson/P4 Värmland.

Beslut om vargjakten nästa vecka

1:25 min

Om en vecka fattar Länsstyrelsen i Värmland sitt beslut om vinterns licensjakt på varg. Ett beslut som måste fattas, trots att Högsta förvaltningsdomstolen i Stockholm inte tagit sitt beslut om föregående års jakt som överklagats dit.


– Vi får utgå ifrån de domar som kommer från kammarrätt och förvaltningsrätt. Syftet med jakten är okej och licensjakt överhuvudtaget är okej, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen.

Förvaltningsrätt och kammarrätt vill enligt Maria Falkevik ha ett mera omfattande underlag än det som fanns i länsstyrelsens beslut förra året.   

Kravet att det ska finnas bevis för vilken effekt licensjakten ska få är i stort sett omöjligt utan att genomföra jakt och studera dess konsekvenser menar Maria Falkevik, som också menar att utebliven jakt också får konsekvenser, men de går inte att forska på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista