Linda Beckman. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Linda Beckman, Karlstads universitet, har forskat kring mobbning på nätet. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Tjejer nätmobbas mer

Linda Beckman: "Tjejer är taskiga mot andra tjejer"
2:53 min

Nästan en tredjedel av flickor på högstadiet uppger att de blivit mobbade på internet i en ny rapport från Internetstiftelsen i Sverige. Att tjejer nätmobbas mer än killar visar även Linda Beckmans, universitetsadjunkt på Karlstads universitet, forskning.

Varför det ser ut såhär kan ha många förklaringar menar Linda Beckman.

– Vad jag tror att det handlar om är dels att tjejer är ute på den här arenan. De är ute på forum där det ges möjlighet och tillfälle att också bli utsatta. Till exempel sociala medier där man kan lägga upp bilder på sig själv och man exponerar sig själv på ett annat sätt än vad killar gör, säger hon.

Anledningar till varför nätmobbingen är så pass vanlig tror hon beror på att den som skriver inte upplever reaktionen hos den som kommentarerna riktas mot.

– Det handlar om att man kanske inte tror att det gör ont, eller att de kommentarer man skriver kommer skada. När man sitter bakom en skärm så försvinner känslan av verklighet och man har inte samma empati för offren. Man ser inte ansiktsuttryck eller att offret blir ledset. Om man skulle se det skulle man kanske ta ett steg tillbaka och tänka att "oj, det här skadar ju faktiskt", säger Linda Beckman.

I rapporten uppges inte om de som mobbar är tjejer eller killar, men Linda Beckmans uppfattning är att tjejer mobbar tjejer.

– Det är intressant, är det tjejer eller killar de blir utsatta av? Jag tror att det i ganska hög grad är andra tjejer, säger hon.

Att bli utsatt kan få långdragna konsekvenser.

– Det kan ska otroligt mycket. Vi har sett i åtskilliga forskningsstudier att det påverkar den psykiska hälsan och att det har en långtidseffekt. Man kan må dåligt långt upp i vuxen ålder om man blir utsatt som barn, säger Linda Beckman.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".