Skolkorridor.
Skolkorridor. Foto: Jessica Gow/TT

Elev hölls fast - kommun fick böta

Fredric Norlin: "Fasthållning förekommer inte idag"
1:01 min

Att hålla fast stökiga elever används fortfarande som metod i skolan, trots att det anses olämpligt. Kristinehamns kommun har fått betala skadestånd för ett fall från 2011.

Trots att fasthållning av elever, så kallad holding, kan vara farligt används den här metoden i skolan för att lugna utagerande barn, det har framkommit i en granskning som Sveriges Radio gjort. I granskningen fanns ett fall gällande en pojke i Kristinehamn som hållits fast av personalen vid två tillfällen under 2011.

Fredric Norlin, som är skolchef i Kristinehamns kommun, säger att fasthållning inte är något som förekommer idag:

– Fasthållning är inte och har aldrig varit en vanlig företeelse i skolan, säger Fredric Norlin. Det är något man tar till i undantagsfall just för att garantera elevens eller andra personers trygghet.

Anser du att det var rätt att personalen höll i den här pojken vid de tillfällen som tas upp i anmälan?

– Det är alltid svårt eller lätt i efterhand, speciellt fem år efter en händelse, att tala om vad man skulle ha gjort istället, säger Fredric Norlin.

Däremot kan vi konstatera att barn- och elevombudet ansåg att det var en kränkning att man hade en fasthållning, och det får vi stå vårt kast för."

Kristinehamns kommun fick betala ett skadestånd på 35 000 kronor till eleven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".