Isabel Persson. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Isabel Persson, samordnare för kvinnofrid på Länsstyrelsen Värmland. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
Thomas Broström. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Thomas Broström, regionchef Sveriges åkeriföretag Värmland. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.

Nytt samarbete ska minska kriminalitet längs våra vägar

Isabel Persson: "Många gånger samma ligor"
1:21 min

Ett unikt samarbete för att stoppa kriminaliteten längs vägarna har påbörjats av länsstyrelserna i Värmland och Örebro län.

Tillsammans med polisen i region Bergslagen och åkerinäringen tar de ett större grepp för att sätta fokus på de olika typer av brott som kriminella ägnar sig åt utefter våra vägar. Det kan röra sig om allt från diesel- och fordonsstölder till prostitution och människohandel.

Isabel Persson på länsstyrelsen Värmland berättar varför de valt att ta ett så stort grepp.

– Kriminella vill tjäna pengar, och därför så tjänar man pengar på narkotika, på människor som man säljer om och om igen, på vapen och på dieselstölder, säger Isabel Persson. Det förenar ju, så många gånger tror jag att det kan vara samma ligor och samma system som hanterar alla de här brotten.

Kriminaliteten längs vägarna omsätter stora summor pengar. En lastbil med släp till exempel kostar omkring två miljoner kronor, en traktor omkring en miljon. Men även upprepade dieselstölder drabbar den enskilde åkaren eller lantbrukaren hårt.

Thomas Broström, regionchef för Sveriges åkeriföretag Värmland, är imorgon med och arrangerar en konferens i Karlstad på temat kriminalitet längs vägarna.

– Det är för att vi ska belysa problemet så mycket som möjligt, säger Thomas Broström. Vi har bjudit in ganska brett med personer som vi anser har en plats i den här dagen, och som har ett intresse av att det händer någonting.

Vad hoppas ni att konferensen ska leda till?

– Att folk i större utsträckning anmäler när de ser något misstänkt. Har vi gjort att vi förhindrar någon dieselstöld eller någon åverkan på någon lastbil som står uppställd, då är vi på väg i alla fall.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".