Bosse Helinder, som äger och driver en av de gula kioskerna vid Stora torget i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Bosse Helinder, som äger och driver en av de gula kioskerna vid Stora torget i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
De gula kioskerna vid Stora torget i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Det nya kontraktet för den ena kiosken gäller till 30 september 2018, medan avtalet med den andra kiosken kommer att förlängas halvårsvis. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Framtiden säkrad för torgkiosken - i två år

Bosse Helinder: "Jag är mycket glad för detta"
1:05 min

Framtiden för de gula korvkioskerna på Stora torget i Karlstad har länge varit oviss. Men nu är det klart att åtminstone den norra kiosken blir kvar i två år till.

Bosse Helinder, som driver kiosken, är nöjd nu när kontraktet med kommunen är påskrivet.

– Nu vet man mer vad man har att rätta sig efter. Två år till är alldeles utmärkt. Jag är mycket glad för detta, och jag vill också tacka den här Facebookgruppen som har stöttat mig mycket, säger han till P4 Värmland.

Bosse Helinder och hans familj har hyrt den norra korvkiosken, alltså den som ligger närmast Kungsgatan, i 20 år. Men efter att Karlstads kommun i vintras sa upp avtalen för båda kioskerna var framtiden för dem på väg att hamna på hyresnämndens bord.

De gamla kioskerna är slitna, men har fått kultstatus. Nyheten om rivningshotet mot dem väckte engagemang, bland annat har en Facebookgrupp för kioskernas bevarande fått nära 700 medlemmar.

Men med det nya avtalet är det klart att Bosse Helinders kiosk blir kvar till september 2018. Avtalet med den andra kiosken löper på och förlängs ett halvår i taget, tills någon säger upp det.

Enligt kommunens gatuchef Håkan Eriksson hade hyresgästernas önskemål. "Den södra kioskens avtal löper på och kan i praktiken bli lika lång som den norra eller till och med längre", skriver han i ett mejl till P4 Värmland.

P4 Värmland har även pratat med mannen som driver den södra kiosken, och han är positiv till att vräkningshotet är undanröjt och att han får vara kvar tills vidare.

2018 är året då gestaltningsförslaget det nya Stora torget ska vara klart. Så hur det blir med kioskerna sedan är ovisst.

Men för Bosse Helinder är två år tillräcklig framförhållning. 2018 är han 69 år och hade ändå tänkt sluta.

– Jag vet inte om någon vill handla av en 70-åring, om jag ska vara ärlig, säger han med ett skratt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".