Värmlands museum. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio
Värmlands museum i Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio

Kraftig försening för Värmlands museums nya utställningar

Jenny Tibblin rapporterar
0:40 min

Den planerade omgörningen av Värmlands museum kommer att försenas kraftigt. Tanken var att öppna en av de fyra nya basutställningar redan i december i år - men det kommer inte att bli av.

Värmlands museum skriver i ett pressmeddelande att eftersom det finns stor osäkerhet kring de politiska beslut som krävs för att fullfölja så görs en omprioritering och den planerade öppningen skjuts fram till tidigast 2018.

– Vi behöver samla våra resurser för att få ut det bästa möjliga av de medel vi har, och arbetar nu med flera alternativa tidplaner beroende av vilka beslut som fattas och när, säger museichef Åsa Hallén.

P4 Värmland kontaktade redaktionschef Johanna Henrikssen på muséet under förmiddagen i denna fråga, men hon avböjde att medverka och museet gick i stället ut med ett pressmeddelande. Såväl museets ledning som styrelseordförande Lena Melesjö Windahl har avböjt att kommentera.

De gamla utställningarna revs för att de var slitna, men också för att det idag ställs högre krav på tillgänglighet för kulturinstitutioner som får statligt bidrag. Enligt museets pressmeddelande kan de kraven nu tillgodoses i och med att de återställt lokalerna till arkitektens originalritningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".