Vikingarna vid sista spelnignen 2004. Fr v Christer Sjögren, Tony Eriksson, Johan Norberg, Lasse Wellander, Kenth Andersson och Erik Lihm. Foto: Christer Höglund/TT.
Vikingarna vid sista spelnignen 2004. Fr v Christer Sjögren, Tony Eriksson, Johan Norberg, Lasse Wellander, Kenth Andersson och Erik Lihm Foto: Christer Höglund/TT.

Vikingarna gör comeback - utan Sjögren

Erik Lihm: "Det känns jättespännande"
0:52 min

De har sålt 11 miljoner album och turnerat till landets dansbanor under mer än fyra decennier. Men när Vikingarna nu gör comeback blir det utan sångaren Christer Sjögren.

I juli 2004 tog Vikingarna farväl av sin publik efter mer än 40 år, då gruppen hade bestämt sig för att ta en paus. Denna paus skulle komma att vara i hela tolv år, men nu återuppstår Sveriges mest framgångsrika dansband under namnet Nya Vikingarna. Tre av de tidigare medlemmarna finns med, men folkkäre sångaren Christer Sjögren är utbytt och ersätts av den 47-årige skåningen Kenneth Wahlberg.

– Jag har fått en helt unik chans att ta över efter Christer Sjögren, men det är med lite skräckblandad förtjusning också, säger Wahlberg.

– Man har ett otroligt fint varumärke som ska vårdas. Men jag tror vi har en hungrande publik därute som kommer att komma, säger han.

Idén började med att Wahlberg ville göra en hyllning till idolerna med ett band som skulle turnera runt med gamla Vikingalåtar. Snart uppstod istället tanken på att låta bandet återuppstå med honom själva som sångare. Nu väntar inspelning av en ny skiva till hösten och en comebackturné nästa år. Bandet har också skickat in ett bidrag till nästa års Melodifestival.

Christer Sjögren kommenterar sina tidigare kollegors comeback såhär:

– Jag tycker att det enbart är trevligt. Det är jätteroligt att vår musik lever vidare genom det här och jag önskar nya Vikingarna ett stort lycka till, säger han till P4 Värmland.

Erik Lihm var med vid sista spelningen 2004 och han är med nu också:

– Det känns jättespännande att få spela för våra fans igen. Jag visste ju inte om de fanns kvar eller inte men vi fick stor respons i samband med tv-programmet Tack för dansen, säger han till P4 Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".