bild av en jägares ben och vapnet stött mot marken
Det tar tid att få vapenlicens. En följd är att det blir fullt hos vapenhandlare. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Stora problem för vapenhandeln när licenserna dröjer

Vapenhandlare: "Förstår inte varför proceduren ska vara så krånglig"
1:22 min

De långa väntetiderna för att få en vapenlicens börjar ställa till det för vapenhandlarna. På Interjakt i Torsby är gränsen snart nådd för vad de kan förvara i väntan på att kunderna ska få rätten att ha sitt vapen.

– Det är väldigt bekymmersamt för vår del, säger platschefen Christian Fryklund. Om vi inte kan lämna ut vapnen till kunderna så förskjuts handeln och vi står inför att vi inte kan göra några affärer på grund av platsbrist.

För Christian Fryklund innebär det att han plötsligt kan stå inför stora kostnader för att bygga ut sin vapenkasun, där höga krav ställs på säker förvaring för vapnen. Även ett nytt tillstånd för att få förvara fler vapen krävs.

– Vi tycker att det är under all kritik att väntetiden för licens är så lång, säger Christian Fryklund. Polisen uppger runt 10-15 veckor, men vi upplever att den är längre än så. Jag förstår inte att det måste vara så krångligt att utfärda licensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".