Tabletter ligger uthällda på ett bord tillsammans med tablettburkar. det är vita och gula tabletter.
Det är medicineringen framförallt av benzopreparat som anmälts till Ivo och nu avvaktar flera värmlandskommuner Ivos svar innan de skicka fler klienter. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kommuner stoppar samarbete med kritiserad avgiftningsklinik

Enhetschef: Vi gör inga fler placeringar
1:07 min

Flera värmlandskommuner har slutat skicka klienter till det avgiftningsboende som anmälts till Ivo för övermedicinering. Det gäller Karlstad, Grums och Hagfors.

- Nej vi skickar inga klienter utan avvaktar hur Ivo går till väga eftersom det finns många indikationer på att brukarna inte är nöjda, säger Lotta Östlund Jansson, områdeschef i Grums.

Det var för ett par veckor sedan som Brukarrådet anmälde ett avgiftningsboende i Karlstad till Ivo för bland annat övermedicinering.

I somras gjorde Karlstad kommun ett besök på avgiftningsboendet efter att flera klienter klagat på medicineringen. Man bedömde då att vården fungerade och fortsatte samarbetet.
Men i torsdags avbröt samtliga tre avdelningar inom Karlstad kommun som tidigare anlitat avgiftningsboendet samarbetet.

- Här och nu utifrån den anmälan som kommit in gör vi inga fler placeringar innan vi vet mer, säger Ulf Meyer som är chef för utredningsenheten för vuxna.

Det har även inletts en juridisk kontroll.

-  Vi har några personer som har inlett och är mitt i insatsen på det här behandlingshemmet. Vi vill få klarhet i om vi begär några lagbrott genom att placera där.

Hagfors kommun satte i somras stopp för fler placeringar. Detta efter att kommunen självt gjort en anmälan till Ivo mot avgiftningsboendet för en klients räkning där bland annat medicineringen ifrågasattes.

Avgiftningsboendet drivs av ett privat bolag och verksamhetschefen säger till P4 Värmland att man vill inte kommentera saken i dagsläget utan vill avvakta tills Ivos svar kommer. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".