Karlstads universitet. Logotype och välkomsttext utanför entrén. Foto: Annica Buvik/SR.
Foto: Annica Buvik/SR.
Karlstads universitet

Kravprofilen klar för nya rektorn

Vill ha en rektor med beslutskapacitet och mod
1:20 min

Karlstads Universitet behöver en ny rektor efter Åsa Bergenheim, som snart slutar. Och nu har universitetets styrelse bestämt vilken kravprofil den nya rektorn ska ha, samt hur rekryteringsprocessen ska gå till.

– Det ska vara en person som har gedigna ledarerfarenheter, en god akademisk legitimitet, som har verkat i internationella forsknings- och utbildningsmiljöer. Och det är meriterande om personen är professor, säger universitetsdirektören Ann-Christin Larsson Ljung.

Men det är inte bara den formella kompetensen som kommer att övervägas när man granskar kandidaterna. Även personliga egenskaper är viktiga, enligt Ann-Christin Larsson Ljung.

– God analytisk förmåga, beslutskapacitet och mod, säger hon.

Det är en rekryteringsgrupp i styrelsen som har tagit fram kriterierna, för själva rekryteringen används en rekryteringsfirma. Universitetsstyrelsen tror sig ha ett namn klart i april, det är sedan regeringen som fattar det formella beslutet om vem som blir ny rektor.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".