Landstingshuset Foto Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.

Landstinget kräver Tieto på miljoner

Landstinget vill ha 1,8 miljoner
1:09 min

Landstinget i Värmland kräver nu IT-företaget Tieto på återbetalningar på totalt nästan två miljoner kronor. 

I ett brev till Tieto skriver Landstinget Värmland via en advokat att företaget inte har levererat ett IT-system enligt ett ingånget avtal. Därför vill landstinget ha tillbaka pengarna som det redan har betalat för systemet, samt ersättning för utgifter som förseningen har inneburit och för felsökningskostnader.

Sammanlagt handlar det om ca 1,8 miljoner kronor plus ränta, men då har inte landstinget räknat med alla utgiftsposter som man menar att förseningen har lett till.

Landstinget emotser nu snarast betalning av de belopp som Landstinget hittills begär och emotser besked om när betalning kommer att verkställas. Om betalning kommer Landstinget tillhanda senast andra veckan i oktober 2016 avstår Landstinget från att driva vidare krav"

Tieto å sin sida hävdar att företaget visst har levererat enligt avtal och att orsakerna bakom att IT-systemet inte har fungerat som tänkt beror på att landstinget haft fel version av Internet explorer installerat och att det har angett felaktig information om installerade brandväggsfilter.

Tieto kräver också Landstinget Värmland på ersättning på omkring 900 000 kronor plus moms, för systemet som företaget menar att det har levererat enligt avtal, samt att det vill att landstinget drar tillbaka en vitesfaktura om 200 000 kronor plus moms. Men företrädare för Tieto skriver i ett brev till landstinget att företaget kan återkomma med ytterligare krav på ersättning och skadeståndsanspråk längre fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".