Det internationella handbollförbundet har förbjudit hjälmen då de hävdar att det inte finns bevis för att den skyddar mot hjärnskador.
Det internationella handbollförbundet har förbjudit hjälmen då de hävdar att det inte finns bevis för att den skyddar mot hjärnskador. Foto: Jens Prytz/Sveriges Radio.

Värmländsk handboll vill stoppa hjälmförbudet

Handbollförbundets ordförande i Värmland: "Jag kommer att driva frågan"
1:11 min

Nu får förra Helltonmålvakten Sofia Lycke stöd i sin kritik mot att handbollsmålvakter förbjuds att använda hjälm. Det är Värmlands handbollförbunds ordförande Lars Edwinson, som ifrågasätter förbudet.

Den här veckan har vi rapporterat om att Svenska handbollförbundet nu förbjuder handbollsmålvakter att använda hjälm, något som IF Helltons förra målvakt Sofia Lycke kritiserat efter att hon själv fått sluta efter upprepade hjärnskakningar.

Och nu reagerar Värmlands handbollförbunds ordförande Lars Edwinson, som menar att det inte finns några tydliga skäl för ett hjälmförbud.

– Skyddens vara eller inte vara brukar handla om att förhindra skador hos andra spelare, man kan till exempel fastna. Men en handbollsmålvakt är ju inte i kontakt med andra spelare, säger Lars Edwinsson.

Han är ordförande i Svenska handbollförbundets utbildningskommitté, och tänker nu driva frågan den vägen.

– Så att framtida målvakter törs ställa sig i mål, säger Lars Edwinsson.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".