Kristinehamns bojort sjösattes

Efter fem års arbete sjösattes i går bojorten som byggts i Kristinehamn som en avbild av stadsvapnet. Den flatbottnade skutan som ska börja gå i turisttrafik nästa år döptes av ''Rederiets'' redardrottning Margareta Byström inför tusentals åskådare.
Christine af Bro är namnet på den nybyggda båten. Bojorten är en flatbottnad fartygstyp som härstammar från Nederländerna. Bojorter gick i skytteltrafik över Vänern på 1600-talet och 1700-talet. De lastade stångjärn och tackjärn från Bergslagen i Kristinehamn och fraktade det ner till Göteborg, där järnet lastades över till större fartyg, berättar Bo Wennström, som är ordförande i stödföreningen för den nybyggda bojorten. Bygget beräknas ha kostat cirka 15 miljoner kronor, om man inkluderar ersättning till de nästan 200 arbetslösa som medverkat i olika perioder. Finansieringen har till största delen skett i form av ett EU-projekt. Bojorten är 29 meter lång, nästan sex meter bred och har en enda mast på 26 meter och den största flytande bojorten i världen. Båten är byggd av flera olika träslag, bland annat drygt 6 000 enpinnar i bordläggningen. Toppfarten antas ligga runt åtta knop och båten är klassad för 55 passagerare och åtta besättningsmän Vid sidan av turerna till olika öar i Vänern planerar stödföreningen också en resa med begränsat antal passagerare till Kristinehamns vänort Skagen i Danmark.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".