Idrottande barn. Foto: Erica Dahlgren/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Erica Dahlgren/Sveriges Radio
Stefan Wagnsson. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Stefan Wagnsson, idrottsforskare på Karlstads universitet. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Föräldrar kluvna om kommersialiseringen av idrotten

Stefan Wagnsson: Föräldrarna har ambivalent syn
2:25 min

Kommersialiseringen av barnidrotten är bra OCH dålig. Föräldrarna gillar att barnen får röra på sig och tas om hand av duktiga ledare, men befarar samtidigt att barn slås ut. Det visar en ny undersökning.

På Karlstads universitet har man undersökt om kommersialiseringen av barnidrott är bra eller dåligt för barnen. Det handlar exempelvis om sommarfotbollsskolor som privata företag driver eller extra teknikträningar mot betalning.

Stefan Wagnsson, lektor i idrottsvetenskap vid Karlstads universitet, är det som har undersökt det här.

– Vi fann att det var en väldigt ambivalent syn. Föräldrarna verkar nöjda med den verksamhet som erbjuds, men många ser också risken med att idrotten urholkas och att många barn slås ut, säger han.

Det är när det blir tal om höjda medlemsavgifter och pengar till ledare och tränar som det blir ett problem.

– Folk måste betala mer och mer för att få sina barn med i olika verksamheter. Vissa har inte råd med det. Då kommer det blir en uppdelning och nåt alternativ för de som inte har råd finns det inte, säger Stefan Wagnsson.

Men allt är inte svart eller vitt.

– Många föräldrar påpekar att det finns väldigt många bra ledare. De tar barnen på allvar och "ser" varje barn. Den traditionella idrotten är fostrande, öppen för alla och glädjefylld. Om man värnar om det, och inte anammar den kommersiella idrotten, då kan man behålla idrottens kärna, säger Stefan Wagnsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".