Åsa Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Hagfors. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio
Åsa Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Hagfors. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio

Kommuner tveksamma till skattehöjning trots kärvare tider

Åsa Johanson: Det ser kärvt ut efter 2018
1:11 min

Snart väntar kärvare tider för kommuner och landsting, det skriver SKL i en ekonomirapport. Men än så länge är Arvika den enda kommunen i länet som planerar en skattehöjning.

Idag är vi inne i en högkonjunktur, men den kommer att avta under de kommande åren spår SKL, Sveriges kommuner och landsting och då kommer det bli betydligt kärvare för kommunerna att få ihop sina budgetar. Och det är en bild som kommunalråden i de flesta av länets kommuner delar, det visar en rundringning som P4 Värmland har gjort.

– 2018 ser det fortfarande rätt bra ut för Hagfors kommun, men sedan börjar det bli betydligt kärvare, säger Åsa Johansson (S), kommunalråd i Hagfors.

– Sett utifrån dagens läge och om vi inte gör några förändringar i verksamheten, så får vi inte budgeten att gå ihop för 2019, fortsätter Åsa Johansson.

I SKL:s ekonomirapport som presenterades i förra veckan står det att en växande befolkning med många barn kommer att leda till att skatteunderlaget inte ökar i samma takt som befolkningen. Och det i kombination med en vikande konjunktur kan leda till att kommunerna tvingas till kraftiga skattehöjningar.

Nästan alla kommuner säger till P4 Värmland att de tio välfärdsmiljarderna innebär en tillfällig lättnad i de annars hårt pressade budgetarna, men att läget kan bli ett helt annat redan inom ett par år då pengarna kommer att fördelas på ett annat sätt mellan kommunerna.

Men i Värmland är det alltså än så länge bara Arvika kommun som har några direkta planer på skattehöjningar. Men trots höjningen på 60 öre till 21:50 kr, kommer Arvika ändå fortfarande ha den lägsta kommunalskatten i länet. Det gör att politikerna i grannkommunen Eda noga har tänkt sig för under årets budgetberedning som hölls i förra veckan då just en eventuell skattehöjning diskuterades. För det handlar om konkurrens mellan kommunerna, säger Edas kommunalråd Hans Nilsson (HEL).

– Vi tittar så klart på vad kommunerna runtomkring har och grannkommunen Arvika ligger betydligt lägre än vad vi gör här i Eda. Så den här gången valde vi att sänka målet på det förväntade resultatet istället för att höja skatten.

Men redan i arbetet med budgeten inför 2018 kommer frågan om en skattehöjning att komma upp på dagordningen igen tror Hans Nilsson.

I Värmland ligger den högsta kommunalskatten på 22,50 kr och det är fem kommuner som lagt sig på den nivån. Hagfors, Grums, Munkfors, Storfors och Torsby. En ytterligare höjning skulle göra att den kommunen hamnar allra högst, och det finns det absolut inga fördelar med, menar Hagfors kommunalråd Åsa Johansson.

– Det känns inte som att det är någon konkurrensfördel i alla fall att ha den högsta skattesatsen i länet och sticka ut ännu mer än vad vi gör idag. Så jag tror att vi ska försöka undvika det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".