Carina Olsson. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Carina Olsson, hemslöjdskonsulent i Värmland. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Grytlappar blir skyddsutrustning - hantverk undantas

Carina Olsson: Det finns undantag
1:00 min

Nya EU-regler klassar från och med nästa år kökstillbehör som "personlig skyddsutrustning", vilket gör att det ställs krav på dokumenterad säkerhet. Grytlappar måste därmed klara EU:s säkerhetskrav.

Sedan många år finns en mängd EU-regler som ska garantera att produkter som används i yrkeslivet, exempelvis flytvästar, hörselskydd, skydd för sågar eller liknande, på riktigt skyddar användaren. Nu utvidgas bestämmelserna för privat bruk.

Enligt en ny EU-förordning som nyligen antogs av unionens parlament och ministerråd ska alla som säljer personlig skyddsutrustning som exempelvis grillvantar och grytlappar kunna visa att lappen uppfyller EU:s grundläggande säkerhetskrav.

– Det här kan vara bra för tillverkare för att kolla om dom följer säkerhetskravet, säger Carina Olsson som är hemslöjdskonsulent i Värmland.

Men dina egenhändigt hemvirkade grytlappar ser ut att klara sig undan det något strängare regelverket.

– I paragraf 10 står det att läsa att "dekorativa hantverksprodukter gör inte anspråk på att ha en skyddande funktion och utgör per definition inte personlig skyddsutrustning och berörs följdaktligen inte av utvidgandet av tillämpningsreglerna", säger Carina Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".