Tanja Ekegren. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Tanja Ekegren, integrationsutvecklare på länsstyrelsen. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Nästan 800 nyanlända behöver bostad i Värmland

Tanja Ekegren: De flesta kommuner är positiva
1:00 min

Idag ska länsstyrelsen möta länets kommunerna för att diskutera hur nyanlända med uppehållstillstånd, som behöver en bostad, ska fördelas nästa år.

– De flesta kommuner är postiva till det fördelningstal som de fått. Men det finns ett antal kommuner som fått en stor ökning från föra året. Dessa kommuner är oroliga för hur det ska gå då det är ont om bostäder. Det är den trånga sektorn i mottagandet, säger Tanja Ekegren, integrationsutvecklare på länsstyrelsen i Värmland.

För hela Sveriges så handlar det om 30 600 personer och siffrorna för Värmland rör 787 personer, vilket är en ökning från förra året. Och uppdraget att ta fram kommuntal kommer från regeringen.

Många kommuner har varit positiva inför att ta emot de nyanlända. Men till exempel Hammarö kommun som kommer att få en tredubbling mot det som de haft förut.

- Hammarö har inte sagt så mycket än. Det är väl klokt för mötet idag handlar ju om att varje kommun sa kommentera fördelningen. Vissa kommuner har redan sagt att de kan öka sitt antal och då kan man kanske dra ner på fördelningen för de kommuner som har höga tal, säger Tanja Ekegren, integrationsutvecklare på länsstyrelsen i Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".