Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Ivo har påbörjat en utredning av Blombacka rehabiliteringscenter. Foto: Vilhelm Stokstad/TT.

Ivo gör inspektion på kritiserat avgiftningsboende

Inspektören: "Vi kommer att åka dit i morgon igen"
1:01 min

Efter de anmälningar som kommit om övermedicinering har Ivo inlett en tillsyn av Blombacka rehabiliteringscenter i Karlstad.

- Vi har gjort en oanmäld inspektion på Blombacka rehabiliteringscenter. Vi har träffat personal och diskuterat de punkter som finns i anmälningarna, säger Ylva Grahn, inspektör på Ivo, avdelning Mitt.

Under torsdagen kommer ytterligare en inspektion att göras.

- Vi kommer träffa ägaren och ytterligare personal, granska dokumentation och ta in mer information om läkemedelshanteringen.

Vad krävs egentligen för att ni ska  göra en inspektion?

- Det beslutar vi utifrån allvarlighetsgraden på de anmälningar som kommer in.  Nu kom det in två anmälningar ganska tätt så vi tyckte vi behövde åka dit och titta.

Det var för ett par veckor sen som P4 Värmland började granska turerna kring Blombacka rehabiliteringscenter. Brukarrådet och Hagfors kommun hade då lämnat in var sin anmälan om övermedicinering och bristande medicinska läkarkontroller.

Blombacka rehabiliteringscenter ligger öster om Molkom och bedriver sedan 1,5 år tillbaka avgiftningsvård för missbrukare. Ägare och verksamhetschef är Anna-Lena Pettersson. Hon har tidigare tillbakavisat kritiken.

- Jag tycker det är bra att Ivo granskar verksamheten. Jag vill inte kommentera kritiken förrän Ivo sagt sitt.

Beslut från Ivo väntas om några veckor.
Flera värmlandskommuner har stoppat sina placeringar på boendet tills vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".