Entrédörr till intensivvårdsavdelning. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Maria Nyman
2 av 2
Maria Nyman har stått på donatorlistan sedan många år. Foto: Sara Strand

800 står i kö - fler behöver donera organ

Margareta Sjöbom: En donator kan rädda många liv
2:57 min

Det är en stor brist på organ i hela landet och idag finns det inte nya organ till alla dem som står på väntelistan. Därför har man anordnat Donationsveckan som ska locka fler att skriva in sig som donatorer.

Under Donationsveckan uppmärksammar flera sjukhus och vårdcentraler donatorer. På Centralsjukhuset i Karlstad har man pratat med förbipasserande utanför sjukhuset om donation och informerat personalen.

Den 1 oktober i år stod 845 personer på väntelistan för att få ett eller flera nya organ. Varje vecka dör någon på listan på grund av att de inte har hunnit få ett nytt organ. Enligt Margareta Sjöbom, läkare på intensivavdelningen i Karlstad, kan en person som donerat sina organ rädda upp till åtta liv.

– Det är stor brist på organ i hela Sverige och har man tagit ställning kan man hjälpa många personer i samband med att man blir donator, säger Margareta Sjöbom.

85 procent av Sveriges befolkning är positiva till att donera organ efter sin död, men inte alla hinner skriva in sig i donatorregistret i tid. Då får anhöriga ta ställning och tolka den avlidnes vilja.

– Det är oerhört viktigt att man talar om för sina anhöriga om man vill donera eller inte. När någon avlider, som skulle kunna bli donator, men inte finns i registret får de anhöriga tolka vad den som har avlidit skulle vilja, säger hon.

På centralsjukhuset i Karlstad har man utfört sex stycken uttagsoperationer hittills i år, det kanske låter lite men i hela landet har det varit 167 stycken under hela förra året.

– I Sverige, och i hela världen skulle jag tro, är det njurar som är den vanligaste typen av donation. En patient som måste gå i dialys två - tre gånger i veckan, vilken förbättrad livskvalitet de kan få efter en operation, säger hon.

Det finns ingen åldersgräns för att donera och man kan bli donator även efter att man har fyllt 80 års. Vissa organ och vävnader påverkas väldigt lite av ålder.

– Man behöver aldrig själv ta ställning till om man är lämplig som donator eller inte. Är man positiv till detta ska man anmäla det i registret eller fylla i ett donationskort. Det finns alltid medicinsk expertis som kontrollerar om man är lämplig eller inte, säger Margareta Sjöbom.

Många är positiva till att donera sina organ även om inte alla har tagit ställning. Men en av dem som har gjort det är Maria Nyman.  

– Jag står redan med på donatorlistan sedan många år för jag känner att det är viktigt att göra, säger Maria Nyman. Om något skulle hända mig vill jag att det ska finnas organ till mig. Likadant vill jag kunna donera om det skulle behövas för att hjälpa någon annan.

Var det någon speciell anledning till att du ställde dig på listan?

– Ja, jag har en nära anhörig som har fått ett nytt hjärta, därför tycker jag att det är oerhört viktigt. Hon har ju fått ett nytt liv, tack vara att någon annan har gått bort, så jag tycker att det är viktigt att hjälpa varandra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".