Lastbilar på en väg. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Thomas Broström. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Thomas Broström, regionchef Sveriges åkeriföretag Värmland och Skaraborg. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.

Tung trafik får bli tyngre nästa år

Thomas Broström: "Det innebär miljömässiga vinster"
1:07 min

Från och med den första mars nästa år kan den maximala totalvikten för tunga fordon komma att öka med tio ton. En miljösmart satsning tycker åkeriföretagen. 

Färre fordon ska kunna transportera mer last och därmed bidra till minskat miljöutsläpp.

– Det innebär stora samhällsekonomiska vinster och inte minst miljömässiga vinster, säger Thomas Broström, regionchef på Sveriges åkeriföretag Värmland och Skaraborg..

Han tror inte att transporterna kommer att öka i och med förändringen.

– Nej, det ser jag inte. Det finns ju en given godsmängd som ökar, vilket gör att man har den här mängden på färre antal fordon, säger Thomas Broström.

Just nu pågår en undersökning för att ta reda på vilka vägar som är aktuella för de nya tungvikts transporterna och på de som inte godkänns kommer maxvikten fortsatt ligga på 64 ton.

– Det är broinventeringar och sådana saker som det pågår en utredning kring för att se vilka vägar som är aktuella. Värmland är ju ett skogslän, så här skulle vi nog ha större nytta än många andra regioner kanske, säger Thomas Broström.

En annan aspekt på det minskade antalet transporter är att det kan komma att påverka arbetsmarknaden inom åkerinäringen. Thomas Broström menar dock att det i dagsläget finns en stor efterfrågan och att det därför snarare handlar om att den minskar än att förare är i riskzonen.

– Det kanske inte kommer vara ett lika skriande behov av förare som det är i dagsläget, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".