Kommunhuset i Forshaga. Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Att konferenslokalerna ligger i samma korridor som socialtjänsten har skapat integritetsproblem. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Kommunmöten i socialtjänstens korridor stoppas

Kristina Huatorpet: "Man ska få komma dit ifred"
1:22 min

Att Forshaga kommun har konferenslokaler i samma korridor som socialtjänsten och intill en missbruksmottagning har orsakat problem. Av integritetsskäl stoppas nu alla möten dagtid i konferenslokalerna.

– När man kommer till socialtjänsten ska man ha sin integritet och inte få sin person offentliggjord. Man ska få komma dit ifred och ha sina möten av olika anledningar, utan att möta andra än de som jobbar inom socialtjänsten, säger Kristina Huatorpet, tillförordnad enhetschef för kommunens vuxengrupp där socialtjänsten ingår.

Vid socialtjänstens korridor ligger två av kommunhusets sammanträdesrum. Vägg i vägg ligger Trappan, en öppenvårdsmottagning för missbruk.

Dörren dit ska visserligen vara låst, och det är skyltat för att obehöriga inte ska gå in. Men det har ändå hänt att mötesdeltagare har vandrat in där för att leta toalett. En gång gick en person in just när det pågick en urinprovstagning.

Men den händelsen inträffade för flera år sedan, och för att minska problemen har man enligt Kristina Huatorpet numera främst haft möten för kommunanställda i sammanträdesrummen, inte för utomstående. Men det handlar ändå om tjänstemän som inte ska ha med socialtjänstens klienter att göra.

Därför har Lärande- och arbetsnämnden nu beslutat att konferenslokalerna inte ska användas för möten dagtid på vardagar. Och på sikt ska sammanträdesrummen, som kallas Visten 1 och 2, tas bort helt.

– I och med att IFO (individ- och familjeomsorgen) barn och vuxen kommer att slås samman, så kommer Visten helt att försvinna. Det kommer att byggas om till kontor. När i tid är svårt att säga, säger Kristina Huatorpet, som berättar att en särskild grupp inom kommunen jobbar med lokalfrågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".