Therese Johaug.
1 av 2
Foto: Jeff McIntosh
Lasse Anrell. Foto: Johan Lindqvist/P4 Värmland
2 av 2
Lasse Anrell. Foto: Johan Lindqvist/P4 Värmland

Lasse Anrell om Johaug: En stor fet smäll

Lasse Anrell: "Den norska dopningen stinker"
1:08 min

Den norska skidstjärnan Therese Johaug har åkt fast för dopning efter att ha använt ett läppbalsam med en förbjuden substans. NWT:s krönikör Lasse Anrell krävde nyligen att alla norska åkare skulle stängas av - nu har han fått vatten på sin kvarn.

– Det här visar vidden av den norska dopningsproblematiken. Man har inte tagit det på allvar, man uppträder arrogant och tycker att man kan göra som man vill. Och så kommer detta med Therese Johaug. Det är ju en stor fet smäll för norsk skidåkning.

Det var i en krönika i NWT som Lasse Anrell nyligen krävde att de norska skidåkarna skulle stängas av i två år. Ett krav som han upprepar idag:

– Att steroiden kommer från läppbalsam ska man ta med samma skepsis som man tar andra ursäkter för dopning. Den norska dopningen stinker. Stäng av alla norska skidåkare i två år och utred detta. Sen kan det här bli en bra sport igen, säger Anrell till P4 Värmland.

Följ senaste nytt i Radiosportens liverapport

Enligt NRK har Johaug använt ett läppbalsam som heter Trofodermin mot brännskador som innehållit den förbjudna substansen clostebol.

– Jag är förkrossad och förtvivlad över att ha hamnat i den här svåra och för mig overkliga situationen. Jag tycker att det är orättvist och helt oförtjänt, även om jag är medveten om mitt ansvar för den medicin jag använder, säger Therese Johaug enligt NRK. 

Landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen tar på sig ansvaret för att Johaug har fått i sig det förbjudna ämnet i den kräm som hon använde när hon brände läpparna under höghöjdsträning i Italien i slutet av augusti. På en presskonferens idag meddelade han att han avgår.

Magnus Ericsson, chef på dopningslaboratoriet på Karolinska sjukhuset i Huddinge tror att Johaug kan bli avstängd länge.

– Det är en anabol steroid. Det är det mest effektiva man kan dopa sig med, det är muskelbyggande. Kroppen tar upp det här ämnet och bygger muskler. Clostebol står själv på listan över förbjudna ämnen och det står med på innehållsförteckningen. Så är man läskunnig ska man kunna se det. Jag tror hon kan bli avstängd i mer än två år, säger Ericsson i Ekots direktsändning.

Det här läppbalsamet som Johaug har använt sig av har cyklister tidigare åkt fast för och stängts av i 15 månader.

28-åringen vann världscupen den senaste säsongen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".