Qbik
Foto: Scanpix

Ekonomiska bekymmer i Qbik

Tommy Bang: "Handlar inte om en konkurs"
1:00 min

Fotbollslaget Qbik har det tufft ekonomiskt och har samlat på sig en hel del skulder som man har svårt att betala. Nu vädjar man till kommunen att skriva av en skuld.

– Men det handlar inte en om konkurs, säger ordföranden Tommy Bang.

Skulderna gäller hyra för klubbstugan och en del materialinköp till både små och stora fodringsägare.

– Det är inga jättesummor men det skapar ändå problem för en liten förening som Qbik blir det ganska mycket ändå. Hur mycket det är kommer vi att berätta för våra medlemmar på tisdag på ett möte, säger Tommy Bang.

Utgifterna större än intäkterna

Det råder inget konkurshot säger han men man måste ta tag i det nu innan det är för sent. Skulderna beror helt enkelt på att utgifterna är större än intäkterna och Tommy Bang säger att klubben behöver större sponsorer.

– Vi har minskat våra utgifter för varje år men vi har inte intäkter som räcker till. Och det är framförallt sponsring och bidrag där damfotbollen i Karlstad lider enormt. Vi är högst upp i seriefotbollen av alla lag i Karlstad, men har ingen sponsring att tala om. Vi uppskattar våra sponsorer men vi behöver lite större aktörer som går in med större summor, säger han.

Kraftsamlar

På kort sikt påverkas inte fotbollen, men på lång sikt kan det innebära att man inte har råd att ha en elitfotboll.

För att lösa de ekonomiska problemen har man gjort en skrivelse till Karlstad kommun där man vädjar om att kommunen ska avskriva en skuld. Man har också startat en fond för Qbiks framtid dit medlemmar i klubben har skänkt pengar för att betala skulderna. En del spelare har också skänkt sina löner.

– Vi har en bra dialog med våra fodringsägare och vill betala våra skulder även om vi inte kan just idag, menar Tommy Bang.

Skapar oro

Klubben har också en del kringverksamhet och många föräldrar är oroliga för att deras barn inte ska kunna fortsätta spela i klubben. Just nu påverkas inte den fotbollen av det här.

– Framtiden är inte hotad. Alla tjejer som vill ska kunna spela fotboll även nästa år, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".