Göran Fransson. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
Årets siklöjefiske har inte kommit igång än - på grund av vädret. Idag hoppas dock yrkesfiskaren Göran Fransson i Lillängshamnen på Hammarö på en vändning. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.

Fisket av den guldgula siklöjerommen börjar

1:20 min

Imorgon börjar fisket efter siklöja i Vänern. Ett fiske som håller på fram till mitten av december.

Det är den guldgula rommen som är den stora delikatessen och en av de som lägger ut näten på djupet är yrkesfiskaren Göran Fransson på Hammarö.

– Fisket håller på till den 17 december för att det ska vara ett  hållbart fiske, berättar Göran Fransson. Och ett hållbart fiske är ett fiske på så sätt att det inte blir utfiskat.

Näten får läggas ut måndag 17 oktober och det brukar vara på minst  25 meters djup som de läggs.

– När vi kommer iland skakar vi ur näten, knäcker fisken och klämmer ut rommen, förklarar Göran Fransson.

Rommen hanteras på ett traditionellt sätt. Rommen sköljs, torkas, saltas, paketeras och fryses. Den klämda siklöjan ger Göran Fransson bort.

– Det är mycket populärt som djurfoder och trädgårdsgödsel. Det växer så det knakar om det.

Göran Fransson har ett favoritrecept för att äta rommen.

– Helt enkelt ta den på en hårdbrödsmacka med  finhackad rödlök. Med en kall öl till det mår man gött, säger yrkesfiskaren Göran Fransson på Hammarö.

Och det är i Lillängshamnen vid rökeriet som det går att hämta siklöjan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista