Varg. Foto: Valeriy Yurko/University of Portsmouth/TT
Varg. Foto: Valeriy Yurko/University of Portsmouth/TT

Starka protester mot vargjakten i Norge

Torbjörn Nilsson: Vi är väldigt bekymrade över det här
1:14 min

I Norge har det varit starka protester mot den pågående vargjakten. 47 vargar ska skjutas där och 58 000 namnunderskrifter mot jakten har samlats in. Nu kommer kritik även från värmländskt håll.

– Vi är väldigt bekymrade över det här. Det blir en väldigt stor avtappning på den gemensamma skandinaviska vargstammen, säger Torbjörn Nilsson, ordförande i svenska rovdjursföreningen.

Enligt en av de som arrangerar protesten, norrmannen Ola Elvestuen i Venstre, är det som pågår en fråga om en slakt av vargar i Norge. Han menar att med en avskjutning på 70 % riskerar att utradera hela stammen.

Det handlar om att 47 av 65 vargar ska skjutas, men enligt forskare är den norska vargstammen betydligt större än vad miljöorganisationerna påstår och tål en avskjutning på 47 vargar. Detta enligt NRK.

– Vi hjälper till i Sverige genom att skriva på det norska uppropet på webben. Det säger Torbjörn Nilsson som är ordförande i svenska rovdjursföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".