Matts Olsson
Matts Olsson. Foto: TT Nyhetsbyrån

Matts Olsson gör comeback i Sölden

Efter 1,5 år utan tävlingar pirrar det lite extra för Matts Olsson. Storslalomstjärnan gör comeback efter sin knäskada i världscuppremiären i Sölden till helgen.

– Jag har saknat tävlingsnerven, säger han.

Det var under träning i Argentina i september i fjol som korsbandet i det högra knät gick sönder.

– Det blev som en chock att få beskedet. Även om folk runtomkring mig drar korsband hela tiden har jag aldrig tänkt att jag ska göra det, säger Olsson i telefon från träningslägret i franska Tignes.

Rehab-perioden gick bra, utan några bakslag fysiskt och utan några djupare mentala svackor.

– Men det är klart att det blev mellanmjölk, livet, utan tävlande. Så länge jag minns har jag tävlat, och varit van att känna tävlingsnerven. Så utan att ha något som gjorde att det kändes något extra blev det tråkigt, säger han.

– Jag uppskattar nog det här skidåkarlivet lite mer när jag varit borta ett år. Men när tävlingarna kommer då vill man åka bra, man kan inte åka långsamt hur länge som helst och fortfarande tycka att allt är toppen. Jag vill prestera.

Det är 1,5 år sedan Olsson tävlade senast. Då, våren 2015, kom han femma på VM i Vail, hans främsta mästerskapsmerit. Efter det långa uppehållet har inte Olsson några större förhoppningar, åtminstone inte inför söndagens världscuppremiär på glaciären ovanför Sölden i Österrike.

– När jag började åka skidor igen i somras gick det snabbt att känna sig bekväm på skidorna. Men för att komma upp på den där riktiga tävlingsnivån behöver man lite fler träningar och till och med något race. Och under försäsongen har vi haft lite för mycket dåligt underlag för att jag ska vara riktigt nöjd.

– Det är svårt att veta vad jag ska hoppas på i Sölden, det är mer att jag vill prestera bra utifrån förutsättningarna jag har för tillfället.

Träningsperioden mellan Sölden och nästa storslalomtävling, i Val d'Isère den 10 december, tycker Olsson blir viktig för honom.

– Det är då jag hoppas få till mycket bra träning och hitta det där sista i min åkning. Jag hoppas att jag med lite finjusteringar kan göra en riktigt bra säsong.

En svensk gör världscupdebut i Sölden, 22-årige Kristoffer Jakobsen. Han fick en plats genom ett internt landslagskval.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".