Steve Fogderud, arbetsplatsombud för ST på Migrationsverket i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Steve Fogderud, arbetsplatsombud för ST på Migrationsverket i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Susanna Wahrolin, enhetschef på Migrationsverket i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Susanna Wahrolin, enhetschef på Migrationsverket i Värmland. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Migrationsverket anmäler inte hot mot anställda

Steve Fogderud: "Trodde nog att ett par fall borde ha varit där"
6:00 min

Antalet rapporterade hot och andra incidenter som drabbar Migrationsverkets personal har ökat kraftigt i år. Men bara ett fåtal händelser i hela landet, och inte en enda i Värmland, har anmälts till Arbetsmiljöverket. Det visar P4 Värmlands granskning.

Migrationsverket menar att man har gjort rätt, men det ifrågasätts av fackförbundet ST. Att ingen av de 28 rapporterade incidenterna i Värmland i år har anmälts förvånar arbetsplatsombudet Steve Fogderud.

– Jag är lite förvånad, jag trodde nog att det fanns ett par fall som borde ha varit där. Jag har en kollega som blev utsatt för ett hot i somras, och det var såpass allvarligt så det borde nog ha gått vidare, säger Steve Fogderud.

Han syftar på en händelse i somras, när en anställd enligt Migrationsverkets incidentrapport först blev hotad och knuffad bakifrån av en upprörd man på ett asylboende. "Rör mig inte", sa den anställde, och då uppges den andre mannen ha slagit till honom på hårt på axeln.

Händelsen polisanmäldes, men anmäldes inte till Arbetsmiljöverket. Enligt lag ska mordhot och andra hot som uppfattas som allvarliga anmälas dit.

Det handlar alltså om subjektiva bedömningar, och att dra en exakt gräns är svårt, konstaterar Mikael Syk, jurist på Arbetsmiljöverket:

– Vi säger att om man är osäker är det bättre att anmäla till oss en gång för mycket än inte alls. För det är viktigt att Arbetsmiljöverket kan komma ut och inspektera och göra en bedömning av situationen på arbetsplatsen, säger Mikael Syk.

Men trots att hot, trakasserier och andra incidenter som rapporteras internt inom Migrationsverket har ökat med 45 procent i år, från 1169 rapporter under januari till och med september förra året till 1698 under samma period i år, så har anmälningarna till Arbetsmiljöverket minskat. Hittills i år har tolv fall anmälts, jämfört med 29 under samma period förra året.

Och inte en enda av årets 30 värmländska incidentrapporter, som rör 28 incidenter, har lett till någon anmälan till Arbetsmiljöverket.

P4 Värmland har granskat rapporterna, och det är hoten som dominerar. Som den gången i maj när en asylsökande hytte med händerna mot en anställd och skrek att han skulle "ta" den anställde nästa gång. Det borde ha anmälts, tycker Mikael Syk när vi berättar om händelsen.

– Det låter över gränsen. Det tycker jag är ett allvarligt hot.

Det borde anmälas?

– Det tycker jag.

Även en händelse i april, där en asylsökande som var upprörd över att han inte fick byta boende ska ha hotat döda flera personer, borde enligt Mikael Syk ha anmälts till Arbetsmiljöverket.

En obehaglig situation uppstod också i januari på det numera nedlagda asylboendet HK Center i Kristinehamn. Ändrade regler kring utförsel av mat från restaurangen hade lett till upprörda känslor, och cirka 100 personer skrek i kör. Enligt personalen, som larmade och låste in sig i ett intilligande rum, rådde mobbstämning.

En otäck händelse, säger fackombudet Steve Fogderud.

– Det är ju en sån given, som skulle ha varit anmäld. Man vet ju inte vad folk kan ta sig till. Är man inte vaksam och sätter sig snabbt i säkerhet kan det gå väldigt fort.

Är du orolig för att något skulle kunna hända, så att du själv eller någon av era medlemmar skadas?

– Ja, det är klart, man tänker på det kanske varje dag när man går in i ett boende. Det kan hända någonting. Folk får dåliga besked, och då kan det gå ut över oss ibland tyvärr.

Steve Fogderud har tidigare själv också har varit utsatt för hotfulla situationer. Bland annat häromåret, när en person kom in och la en lapp med namn och telefonnummer till honom och hans anhöriga. Något Steve tolkade som ett tyst hot.

– Det tyckte jag var obehagligt.

Enligt en rapport från ST-facket nyligen hör Migrationsverket också till de arbetsplatser som sticker ut när det gäller utsatthet för hot och våld.

Samtidigt understryker Steve Fogderud att arbetsgivaren gör mycket bra när det gäller säkerheten. Till exempel med utbildningar kring hot och våld, och med larm. Men kanske kan man pusha de anställda mer i att ta hoten på allvar.

Och han konstaterar att i relation till att det i början av året fanns 9000 asylsökande i Värmland, så är det bara ett litet fåtal som har orsakat problem.

Antalet anställda på Migrationsverket i Värmland har också mer än dubblats det gångna året. I det perspektivet är antalet incidenter inte särskilt högt, tycker enhetschefen Susanna Wahrolin.

Fallen har heller inte varit så allvarliga att de behöver anmälas till Arbetsmiljöverket, menar hon. När vi först träffar henne säger hon visserligen att man kanske får omvärdera vad man ska anmäla. Men efter kontakter med handläggare på Arbetsmiljöverket ändrar hon sig.

– Naturligtvis är det alltid tråkigt när det händer incidenter på arbetsplatsen, och det är någonting som vi jobbar väldigt aktivt med. Mycket med förebyggande arbete, med hot och våld-utbildning, och vi har säkerhetsbiträde på arbetsplatsen som också utbildar personalen, säger Susanna Wahrolin.

När jag träffade dig tidigare sa du att ni kanske borde anmäla i fler fall. Men nu är du inte lika säker?

– Jag vill naturligtvis utreda om vi som arbetsgivare har gjort vår skyldighet. I den diskussionen, angående de ärenden vi har haft, var det ingen som var aktuell att anmäla. Däremot tänker jag framöver att man kan alltid ha en öppen dialog med Arbetsmiljöverket om det händer allvarliga incidenter.

Från facket ST tycker man att arbetsgivaren gör mycket bra för säkerheten, men det höjs röster för att fler fall borde anmälas. Hur reagerar du på det?

– Absolut får vi ta till oss kritiken. Samtidigt vill jag inte gå in i individuella ärenden.

Utifrån sitt samtal med handläggare på Arbetsmiljöverket har Susanna Wahrolin alltså en annan bild än den juristen Mikael Syk gav av var ribban för anmälningar ligger.

Kring flera av exemplen som P4 Värmland nämner uppger hon att de berörda anställda inte har tagit särskilt allvarligt på händelserna.

Men Mikael Syk understryker att man som arbetsgivare inte bara kan luta sig mot vad arbetstagaren tycker, vad personen har i bagaget sen tidigare kan ju påverka hur allvarligt hen tar på hot och ansvaret för bedömningen ligger på arbetsgivaren.

Men Susanna Wahrolin tror inte att de anställda är så luttrade så att de viftar bort allvarliga hot. "Man blir aldrig van vid hot", säger hon.

Samtidigt tycker hon att personalens situation har förbättrats på sistone.

– Jag tycker att det har lugnat ner sig markant, det är mycket lugnare på boendena nu än det var tidigare under våren. Då var det större frustration.

Fakta - Antal ärenden som Migrationsverket anmält till Arbetsmiljöverket, jan-sep:
2016: 12
2015: 29
2014: 28
2013: 30
2012: 28

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".