Carina Haak och David Mathiasson.. Foto: Bengt Höglind/Sveriges Radio.
Carina Haak och David Mathiasson. Foto: Bengt Höglind/Sveriges Radio.

Nu ska Fritidsbanken erövra Sverige

1:49 min

Det värmländska konceptet Fritidsbanken och Riksidrottsförbundet inleder nu ett nationellt samarbete.

2013 öppnades den första Fritidsbanken i Deje. Bakom initiativet stod Svenska Kyrkan, Forshaga kommun och projektet Ett Öppnare Värmland. Nu, liksom då, drivs den av ideella på kvällstid och fungerar dagtid som en praktikplats för personer som behöver arbetsträna

Fritidsbanken finns nu på 18 platser i landet och öppnar under oktober på ytterligare fyra ställen. Fler platser lär det bli nu:

– Det här innebär att vi genom Riksidrottsförbundet stöttning, får möjligt att få en bättre lokal närvaro. Det är ett enormt steg som skapar jättefina förutsättningar. Värdengrunden ligger kvar - alla ska få låna, allting ska vara gratis, säger David Mathiasson, verksamhetsledare på Fritidsbanken.

Carina Haak är en av initiativtagarna till Fritidsbanken:

– Inget av det här hade varit möjligt om inte vi hade samarbetat så bra, säger hon.

Riksidrottsförbundet vill satsa på det här eftersom de tycker att det är viktigt att hålla kostnaderna nere för idrottsutövande så att fler får möjlighet att idrotta.

– Med vår satsning på Fritidsbanken hoppas vi kunna hitta nya idrottsutövare och det i sin tur gynnar våra idrottsföreningar, säger Peter Mattsson, idrottschef Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista