Entre till Migrationverket. Foto: Marcus Ericsson/TT.
Foto: Marcus Ericsson/TT

Facket på Migrationsverket reagerar på fåtaliga anmälningar

Sanna Norblad: "Allvarligt om vi har en arbetsgivare som höjer gränsen"
4:53 min

Att Migrationsverket bara anmäler ett fåtal händelser till Arbetsmiljöverket, trots att antalet hot och andra incidenter som drabbar de anställda har ökat kraftigt i år, får fackförbundet ST att reagera.

Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket nationellt, kommer att ta upp frågan inom den arbetsmiljökommitté där både fack och arbetsgivare sitter.

– Det är viktigt för våra medlemmar att arbetsgivaren sköter det här och inte nonchalerar det. Det är väldigt allvarligt om vi har en arbetsgivare som höjer gränsen. För är det ett hot måste man ta det på allvar, säger Sanna Norblad.

P4 Värmland och flera andra lokala P4-stationer har granskat arbetsmiljön på Migrationsverket. Totalt har nära 1 700 incidentrapporter gjorts internt inom myndigheten under januari till och med september i år, en ökning med 45 procent jämfört med samma period förra året.

I Värmland har 30 rapporter gjorts, alltså ungefär tre i månaden. Hälften av dem handlar om hot mot personal, och en om våld mot personal.

Som P4 Värmland berättade i morse finns det händelser som man från fackförbundet ST tycker borde ha blivit anmälda. Det tyckte även juristen Mikael Syk på Arbetsmiljöverket, när han fick höra om händelserna. Men Migrationsverket i Värmland menar utifrån sina kontakter med Arbetsmiljöverket att man hanterar det hela korrekt.

Men i Värmland är ändå fack och arbetsgivare överens om att läget för det mesta är lugnt, särskilt om man sätter det i relation till att över 9 000 asylsökande fanns i länet vid årets början.

Betydligt fler incidenter inträffar på andra håll i landet, som i Gävleborg där det har gjorts över 100 incidentrapporter men där bara ett fall har anmälts till Arbetsmiljöverket.

Nazif Achirou, handläggare och arbetsplatsombud på förvaret i Gävle, är en av de anställda som har drabbats av hot som inte har anmälts till Arbetsmiljöverket.

– Det var en förvarstagen som hade kniv inne på förvaret, som vi fick tips om. Vi agerade enligt reglerna för att visitera honom och gjorde vårt jobb. Men allt slutade med att jag blev hotad av den förvarstagne, han sa att jag ska utvisas nu, men jag kommer tillbaka sen och ska leta efter dig. Det känns obehagligt, säger Nazif Achirou, som tyckte att det hela var extra obehagligt eftersom han visste att personen som hotade honom hade IS-sympatier.

Hur reagerar då Migrationsverket på kritiken? Maria Johansson, arbetsmiljöspecialist på Migrationsverket, säger till Sveriges Radio att de allvarliga tillbuden faktiskt har varit färre, och att det kan bero på att Migrationsverkets anställda har blivit bättre på bemötande.

Att antalet incidentrapporter har ökat förklarar hon med att det är många fler anställda och asylsökande, att man har jobbat aktivt med att de anställda ska rapportera allt och att systemet för rapporteringen har förnyats.

Och Magnus Önnestig, chef för Migrationsverkets region mitt, säger att det aldrig kan accepteras att personalen hotas och att man arbetar aktivt med säkerheten.

Han säger också att man hellre ska anmäla en gång för mycket än en för lite till Arbetsmiljöverket, men att det viktigaste är att händelser rapporteras internt.

– Så att vi får reda på det som arbetsgivare, så att vi kan ta det ansvaret och följa upp det, säger Magnus Önnestig.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".