Henrik Sjöberg, stadsarkitekt Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Henrik Sjöberg, stadsarkitekt Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
MSB:s nya hus i Tullholmsviken, Karlstad
2 av 2
MSB:s nya hus i Tullholmsviken, Karlstad

Stadsarkitekten: "Vi lever i en förvirrad tid"

Henrik Sjöberg: Återhållsamt formspråk i Karlstad
1:15 min

Första spadtaget till det nya MSB-huset i Karlstad är nu taget. Ett hus som tidigt fick värmlänningarna att gå i taket - en del tyckte att det var fruktansvärt fult - andra bara att det var tråkigt. Karlstads stadsarkitekt Henrik Sjöberg konstaterar att stadens formspråk är "försiktigt".

Dagens moderna kontorshus har en tendens att se ut som lådor. Det nya MSB-huset är inget undantag, och redan när det började planeras för myndighetens nya säte i Tullholmsviken kritiserades arkitekturen för att vara tråkig.

Enligt Karlstads stadsarkitekt lever vi i en förvirrad tid.

– Samtidigt som vi vill vara rationella och följa vad alla andra gör så har vi en längtan tillbaks till dekoration och att uttrycka mer i byggnader, säger han.

Tinnar och torn skulle knappast passa in på en modernistisk myndighetsbyggnad. Eller?

– Jag tänker inte torn och tinnar men man kan jobba mycket mer i Karlstad med material och vara mer öppen för materialmöten. Formspråket är lite väl återhållsamt. Jag vill inte säga att man är feg, men försiktig med att uttrycka för mycket, säger Henrik Sjöberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".