En sköterska tar ett blodprov. Foto: Leif R Jansson/TT
Nyutbildade undersköterskor ska erbjudas jobbgaranti. Foto: Leif R Jansson/TT

Jobbgaranti ska ge fler undersköterskor

Lena Andersson: "Gör yrket attraktivare"
1:21 min

Nyutbildade undersköterskor kan garanteras ett jobb i Värmland i framtiden. Sveriges Kommuner och Landsting, arbetsgivare och fack har tecknat ett avtal om provanställning efter avklarad utbildning.

Sveriges Kommuner och Landsting, Arbetsgivarförbundet Pacta och Svenska Kommunalarbetarförbundet har tillsammans tecknat avtal om utbildning och introduktionsanställning.

Lena Andersson är utredningssekreterare på vård- och omsorgsförvaltningen i Karlstad:

– Vi har arbetet med att försöka hitta förslag till hur vi ska kunna göra vårdyrket mer attraktivt. En jobbgaranti kan vara ett sätt, säger hon till P4 Värmland.

Enligt uppgörelsen ska jobbgarantin börjar gälla i juni 2017 och avser samtliga elever som avslutar Vård- och omsorgsprogrammet med 2500 p, alternativt 1500 p från vuxenutbildningen, och med ett diplom från Vård- och omsorgscollege i Värmland.

Personen ska vara under 25 år vid anställningsdagen och det som erbjuds är en så kallad yrkesintroduktionsanställning - en provanställning under tolv månader. Sen kan den här tjänsten gå över till en tillsvidare anställning.

– Det här kan ta flera år men vi hoppas att detta ska gå som snabbt som möjligt. Vår plan är att erbjuda detta till elever som går ut gymnasiet till våren, säger Lena Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".