blond kvinna
Cathrine Sonesson, ordförande Lärarnas Riksförbund i Karlstad Foto: Hedvig Nilsson

Lärare sjukskriver sig efter lärarlönelyftet

"Vi har fått skicka en del till företagshälsovården"
6:05 min

- Vi har redan en väldigt dålig arbetsmiljö ute i skolorna, och det här var det sista vi behövde.
Det säger Catherine Sonesson, ordförande i Lärarnas Riksförbund i Karlstad om lärarlönelyftet, som enligt kritiker delat in lärare i A och B-lag.

Sedan lärarna i Karlstad fick sina besked har stämningen varit upprörd på kommunens skolor, berättar hon:

- Det är den värsta vecka jag haft som fackrepresentant.  Man känner sig kränkt, orättvist behandlad och förstår inte varför man blivit utan. En del har gått hem och sjukskrivit sig, och vi har fått skicka hem en del. De som har fått pengar mår inte heller bra eftersom de tycker synd om kollegerna.

De 25 miljoner i statligt stöd som Karlstad fått räckte till 511 lärare på gymnasiet och i grundskolan, som nu får 2 500 kronor i permanent lönehöjning. Cirka 40 procent av lärarkåren blev helt utan påökt och vissa lärare har inte ens fått söka. Däribland förstelärare, lärare på SFI, yrkeshögskolan och vuxenutbildningen.

Catherine Sonesson är djupt kritisk till hur regeringen utformat reformen:

- I grunden är det här jättepositivt för lärarkåren, men sättet man har gjort det på har lett till att det inte är så trevligt i lärarrum och personalrum. I den situation vi är i nu när man redan har jättesvårt att rekrytera lärare.

Någon kritik mot arbetsgivaren vill hon inte rikta i det här läget:
- Jag tycker att förvaltning och rektorer försökt minimera skadorna så gott man har kunnat.

I P4 Värmland igår sa utbildningsminister Gustaf Fridolin (MP) att kommunerna borde tagit ett större ansvar genom att skjuta till egna pengar.

-  Det är väldigt naivt att tro att kommuner ska kunna skaka fram så stora pengar. Det handlar ju i Karlstad om nästan 20 miljoner till de som blivit utan, och det behöver man inte vara raketforskare för att förstå att det blir svårt, säger Catherine Sonesson om det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".