HG Storm. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
HG Storm. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Radiopsykologen botar clownskräck & bitterhet

HG Storm: "Offerkofta är det mode som finns i den befolkningsgruppen"
7:44 min

Hur övertygar en sina barn om att clownfenomenet bara är en vandringssägen när sociala medier säger emot? Och hur botar vi bitterhet? Radiopsykolog HG Storm hjälper till.

Mycket talar för att den senaste tidens clownfenomen bara är en vandringssägen - men sociala medier riskerar att verka mer trovärdiga än föräldrar som försöker lugna sina barn. 

– Det här är den mest delade lögnen. Ni som har växande barn nu har en motståndare och media är en konkurrent till ett bra föräldraskap. För 20 år sedan kanske hon skulle ha litat på dig, säger han.

Bitterhet kan smitta ner en hel släktmiddag eller en arbetsplats med sitt gift. I USA är det till och med en diagnos - bitterhetssyndrom.

– Det påverkar både dina hormoner och framför allt ditt immunförsvar, säger HG Storm.

Nedstämdhet och den hatiska känslan över missräkningar, inte sällan såna som ligger långt bak i livet, är några följder av bitterhet.

– Ett sätt att komma över det här är att ha en acceptans över livet. Ställ om frågorna, säger han.

Och risken är att bitterheten smittar. 

– Mina tankar och mina känslor är som en trädgård. Om jag ställer upp grinden för allt negativt där utanför då förstör det min trädgård. Stäng dörren till de bittra människorna, säger HG Storm.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".