Erik Karlberg, Sabina Nilsson, Alexander Lidh och Sara Axelsson. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Erik Karlberg, Sabina Nilsson, Alexander Lidh och Sara Axelsson. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Zombie-walk för att hylla hjärnan

"Samhället har inte gett en rättvis bild"
6:35 min

Ser du zombies på Karlstads gator nästa vecka - frukta icke. Zombiepromenaden arrangeras av ett gäng som vanligtvis går på Molkoms folkhögskola. Gemensamt för dem är att de har någon sorts neuropsykiatriskt funktionshinder.

Alla är välkomna att delta i promenaden, helst utklädda till zombies. Under kvällen kan man skänka pengar till insamlingen på hjärnfonden

– Vi ville ha ett tema, eftersom vi samlar in till hjärnfonden tyckte vi det var lite fyndigt att ha just en zombiewalk, säger Sara Axelsson.

Idén till arrangemanget fick Sara och hennes klasskompisar efter en insamling de gjorde i våras.

– Vi sålde grejer som vi gjort själva, handarbeten och tavlor, och fick in en massa pengar, så då bestämde vi oss för att göra ett större projekt, säger Sabina Nilsson-Åkö

I deras klass går personer som alla har någon sorts neuropsykiatriskt funktionshinder. Det innefattar aspergers, autism, add och adhd.

– Jag själv har aspergers och vill föra talan för våra diagnoser. Samhället har inte gett en rättvis bild av det, säger Alexander Lidh.

En egenskap som kännetecknar aspergers syndrom är att personer med diagnosen ofta har ett specialintresse. Alexanders grej är tv-spel. För Erik Karlberg är det film som gäller. Zombies är inget som skrämmer honom.

– Jag är bekväm med det, jag har ju kollat serier och filmer och allt sånt där, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".