Hemlösa Kadiija Isse drömmer om tak över huvudet. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.
1 av 2
Hemlösa Kadiija Isse drömmer om tak över huvudet. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.
Soheila Fors kramar om Kadiija. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.
2 av 2
Soheila Fors kramar om Kadiija, som tillfälligt fått tak över huvudet. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.

Hemlösa Kadiija får ingen hjälp av Karlskoga kommun

Kadiija Isse: "Jag behöver ett hem"
4:06 min

Kadiija Isse kom till Sverige från Somalia 2015 som anhörigflykting till sin 17-åriga son. Då hade hon och hennes två döttrar fått uppehållstillstånd. Trots att familjen saknar bostad får den ingen hjälp av kommunen.

Till en början flyttade Kadiija och hennes barn in tillsammans med den släkting där hennes son bott sedan han kom till Sverige. Totalt bodde nu elva personer i en fyrarumslägenhet, både barn och vuxna.

Efter några månader blev situationen så konfliktfylld att Kadiija och alla hennes barn blev utkastade. Tillsammans med barnen står de nu på gatan utan att ha någonstans att ta vägen. Kadiija kontaktar socialen som säger att de inte kan hjälpa henne.

– Jag har varit på socialen flera gånger och försökt få hjälp. Min kompis har varit där också för att försöka få hjälp. Allt jag vill är att få tak över huvudet, säger Kadiija.

Det är då hennes kompis Anisa erbjuder att de kan komma och bo hemma hos henne. Kadiija förstår inte varför socialen inte vill hjälpa henne.

Anisas familj består av två vuxna och fem barn varav tre är handikappade. De bägge familjerna försöker samsas om utrymmet i lägenheten.

Men när lägenheten får vägglöss och måste saneras blir bostadsytan så begränsad att alla inte får plats. Anisa kontaktar då Khatoon och Soheila Fors som har ett skyddat boende för personer som är utsatta för hederskultur. Turligt nog finns det en ledig lägenhet för familjen som sedan några veckor nu bor på boendet. Men det är högst tillfälligt då hennes lägenhet är till för personer som lever under hot, inte till en familj som nekas hjälp av socialen.

Trots sin situation känner hon att hon gjort rätt val att komma till Sverige.

– Här är jag trygg, jag är inte rädd för att bli skjuten eller rånad på väg till affären, säger Kadiija.

Socialkontoret i Karlskoga kan inte kommentera enskilda fall.

– Vi gör precis vad vi kan, är det så att en familj saknar tak över huvudet helt så tittar vi efter andra lösningar, säger Lars-Göran Jacobsson som är enhetschef på socialkontoret i Karlskoga.

Andra lösningar menar han då kan vara campingplatser och härbärgen men Kadiija och hennes familj har inte blivit erbjuden några boendealternativ från socialen. 

Enligt socialtjänstlagen ska barnfamiljer prioriteras att få hjälp att hitta bostad och Lars-Göran intygar att det är så de brukar jobba.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".