Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Så här kan Sundsta se ut i framtiden, enligt den nya detaljplanen för Sundsta torg. Foto/skiss: Karlstads kommun.
Så här kan Sundsta se ut i framtiden, enligt den nya detaljplanen för Sundsta torg. Foto: Karlstads kommun.

Planen för nya Sundsta torg överklagas

Fyra bostadsrättsföreningar kritiska
1:18 min

Höghusplanerna på Sundsta i Karlstad blir en fråga för mark- och miljödomstolen. Det är fyra bostadsrättsföreningar som har överklagat den nya detaljplanen för Sundsta torg.

Enligt detaljplanen skapas ett nytt torg där Rudsvägen, Ringervägen och Hagaborgsgatan möts, och bland annat ska ett 17-vånings- och ett 13-våningshus få byggas.

Totalt öppnas för sju nya hus, de lägsta med sju våningar. "Visionen är att skapa en attraktiv, levande och hållbar plats i stadsmiljö", står det i detaljplanen.

Grönytan närmast Sundstatjärn ska bevaras. En udda detalj är att det ingår i planen att exploatören för ett par av de nya fastigheterna åläggs att sätta upp minst åtta fladdermusholkar på träd och husfasader i anslutning till de lövträdsmiljöer som ska finnas kvar.

Planen antogs av stadsbyggnadsnämnden i september. Men eftersom den ska skapa mer än 250 nya bostäder anser bostadsrättsföreningarna Remus, Vargen, Snickaren och Väduren att den är av så stor principiell betydelse att den måste tas upp i kommunfullmäktige.

Föreningarna menar också att de nya husen skulle bryta av för mycket mot nuvarande hus i området och de varnar för parkeringsproblem. De uttrycker också oro för hur dagvattensystemet kommer att påverkas, och undrar hur det ska gå för den rödlistade fågelarten sävsparv som har noterats vid Sundstatjärn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".