kvinna med brunt hår
Marie Angle, lärare i Kristinehamn Foto: Hedvig Nilsson
Lärarlönelyftet

Läraren Marie: "Arbetsmiljön viktigare än lönen"

"Det blev ett sista slag i magen"
8:21 min

- Lärarlönelyftet blev ett sista slag i magen, precis tvärtom än vad regeringen hade tänkt.
Det säger Marie Angle som jobbat i nio år som lärare i Kristinehamn, men nu funderar på att lämna yrket.

Efter P4 Värmlands rapportering om lärarlönelyftet skrev Marie Angle av sig sin ilska över Lärarlönelyftet på vår Facebook-sida. Vi bad henne komma till studion för att vidareutveckla sina tankar.

- Det känns som att vi lärare blivit syndabockar för sjunkande Pisa-resultat. Men att ge oss 3000 kronor mer och tro att det ska lösa skolkrisen? Politiker vill kunna visa snabba resultat, men att slänga pengar över vissa lärare, det hjälper inte, säger Marie Angle.

Syftet med regeringens lärarlönelyft, en satsning på tre miljarder kronor, är att stoppa flykten från läraryrket. Men Marie Angle tror att reformen kan få motsatt effekt.

- Vi behöver absolut inte det här och jag tror absolut inte att det är vägen till att få fler lärare att stanna.

När kommunerna fördelar de statliga pengarna blir cirka 40 procent av lärarkåren utan löneökning, och många av dem känner sig nu degraderade till några slags "sämstelärare".

- När jag tittar på kriterierna för lärarlönelyftet så skulle jag säga att i princip alla mina kolleger uppfyller dem, och då blir det väldigt luddigt när rektorerna ska motivera varför en del får och en del inte får, säger Marie Angle.

Hon menar att det snarare är lärarnas arbetsvillkor som är orsaken till skolans kris, och att det finns en bristande förståelse för kårens arbetssituation. Själv funderar hon nu på att lämna yrket, efter att ha jobbat som gymnasielärare i svenska och samhällskunskap i Kristinehamn i nio år.

- Man räcker inte till. Man får vara både kurator och förälder. Och det stora problemet är den här mallen som man vill pressa in alla elever i. Man kan ha 30 elever i klassrummet, några är nyanlända och kan inte språket, några har neuropsykiatriska funktionshinder - man hinner inte med alla, säger Marie Angle.

Här kan du läsa Maries egen text om lärarlönelyftet

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".