Emma Henriksson, KD:s andra vice ordförande.
Emma Henriksson, KD:s andra vice ordförande. Foto: Jessica Gow / TT, Henrik Montgomery / TT

KD dömer ut regionförslag

KD: Sex regioner är för få
1:59 min

De blocköverskridande förhandlingarna om planerna på att dela in Sverige i sex storregioner inleds i eftermiddag. Men Kristdemokraterna dömer nu ut förslaget.

Emma Henriksson, partiets andra vice ordförande, riktar flera krav till ansvarig minister Ardalan Shekarabi.

– Vi ber regeringen att tänka om i den här frågan, så att man får en regionreform som inte bara handlar om geografi, utan som fokuserar på innehåll.

Vad menar du med innehåll?

– Ja, där ser ju vi att det behövs ett större statligt ansvar för sjukhusvården. Tar man den delen och tittar på vad regionernas ansvar blir sedan, då måste man se hur gränsdragningen ska vara utifrån vad som är ändamålsenligt för de beslut som ska ligga på regionerna.

Regeringen vill att Sveriges karta ska ritas om. Dagens 21 län och landsting kan på sikt komma att slås samman till sex storregioner.

Enligt det förslag som nyligen har varit ute på remiss ska tre av de nya regionerna bildas redan i januari 2019: Norrland, Svealand och Västra Götaland. Målet för civilminister Ardalan Shekarabi är bland annat att skapa en organisation som säkerställer en likvärdig sjukvård.

Men planerna på en ny Sverigekarta är omstridda - och i dagsläget är det är osäkert vilket stöd ett sådant förslag kan få i riksdagen. Idag inleds de blocköverskridande förhandlingarna med alliansen och Vänsterpartiet.

Kristdemokraterna vill genomföra en regionreform - med målet att skapa större regioner än i dag. Men partiet underkänner alltså regeringens upplägg. Det behövs till exempel fler än sex regioner, säger Emma Henriksson, KD:s andra vice ordförande.

– Problemet är att vi har nu ett förslag som inte alls har tittat på vad som är ändamålsenligt utifrån det ansvar som regionerna ska ta. Vi ser att sex blir för få, men vi har inte satt ned foten exakt hur många som behövs här behövs det ett tydligare och bättre underlag.

I vilken utsträckning tror du att Ardalan Shekarabi lyssnar på er?

– Jag hoppas att de är beredda att göra det. Om de, liksom vi, ser att det behövs en annan ansvarsfördelning för att vi ska ha förmågan att styra landet på bästa sätt, då behövs det en reform, men den måste bygga på innehåll.

Liberalerna och Sverigedemokraterna säger i nuläget nej till den nya regionsindelningen och även Moderaterna är negativa, enligt Ekots kommentator Fredrik Furtenbach. Kristdemokraterna och Centerpartiet säger sig vara öppna för förslaget men har invändningar. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är i princip för.

– Frågan är om regeringen får ihop en majoritet. De hoppas sannolikt locka över, framför allt, Centerpartiet. Men frågan är om de ställer upp på det, säger Fredrik Furtenbach.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".