Karlskoga lasarett. Foto: Ulrika Lindahl/Sveriges Radio Örebro
1 av 2
I dag, onsdag, öppnar psykiatrin i Karlskoga igen. Foto: Ulrika Lindahl/Sveriges Radio Örebro
Birgitta Johansson Huuva, områdeschef psykiatrin, Region Örebro län
2 av 2
Birgitta Johansson Huuva är områdeschef för psykiatrin. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio

I dag öppnar psykiatrin i Karlskoga igen

Områdeschef: Erbjuder insatser varje dag
0:55 min

Psykiatrin på Karlskoga lasarett har varit stängt i omkring två månader på grund av sjuksköterskebrist. I dag öppnar den igen, men i annan form.

Den första september tvingades psykiatrin i Karlskoga att stänga all verksamhet på grund av sjuksköterskebrist. Men i dag, ungefär två månader senare, så öppnade verksamheten igen.

– Det här kan innebära en förnyelse för insatserna i västra länsdelarna, säger Birgitta Johansson Huuva, områdeschef för psykiatrin i region Örebro län.

Men allt är sig inte likt när psykiatrin öppnar igen i Karlskoga. Tidigare var Karlskogas psykiatri en heldygnsvårdavdelning med möjlighet att ta in patienter över längre tid. När psykiatrin öppnar igen gör den det som förstärkt öppenvård, utan möjlighet att ta in patienter över natten.

– Man erbjuder insatser varje dag för patienter som behöver mer insats än vanlig öppenvård, men inte samma inläggning som USÖ erbjuder.

 Vilken inverkan har stängningen haft på regionen som stort?

– Vi ser naturligtvis att patienters behov av inläggning bidragit till en överbelastning på universitetssjukhuset.

Huruvida Karlskogas psykiatri inom tid kommer övergå till heldygnsvård får framtiden utvisa, menar Birgitta Johansson Huuva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".