En ärm med ett tullmärke. Foto: Ludvig Thunman / TT
1 av 2
Foto: Ludvig Thunman / TT
Frida Johansson. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Frida Johansson, vd för Handelskammaren i Värmland. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Tullverket öppnar för diskussion om Hån

Frida Johansson: Norge är viktigt för Värmland
0:56 min

Tullverket planerar att införa nattstängt på tullstationen i Hån och det har väckt stora protester. Nu har Tullverket haft möte med bland annat Årjängs kommunalråd och Handelskammaren i Värmland.

Ett av syftena med onsdagens möte vid Tullverkets huvudkontor i Stockholm var att myndigheten ville redovisa resultatet av genomförda mätningar och vilka slutsatser som dragits utifrån dem.

Årjängs kommunalråd Daniel Schützer (S) som tidigare sagt att en deltog i mötet. Och det gjorde även Frida Johansson, vd för Handelskammaren i Värmland.

– Vi fick chans att uttrycka vår oro som framför allt handlar om vilka konsekvenser som det här får för vissa företag, men också om vikten tillväxtstråket Stockholm - Oslo, säger Frida Johansson.

– Den norska marknaden är så oerhört viktig för värmländska företag. 57 procent av de värmländska företagen gör affärer med Norge, och vi vet att det är många som åker över gränsen även vid oregelbundna tider.

Frida Johansson är emellertid nöjd med att berörda parter, däribland Handelskammaren i Värmland, får vara med i diskussionerna kring en eventuell stängning av tullstationen.

– Nu får vi vara med i processen och det fick vi inte tidigare, säger Frida Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".