Stefan Holm. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Stefan Holm. F Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Holm tar idé om "dopnings-app" till IOK

Stefan Holm: Ett enkelt sätt att kolla
1:04 min

Värmländske journalisten och krönikören Jonas Karlsson vill ha en app där idrottsmän enkelt kan kolla upp om en medicin är dopningsklassad. Stefan Holm gillar idén och tar med den till IOK.

– Det är ett steg på vägen. Det är ju idrottsmannen som blir straffad om denne stoppar i sig dopningklassade mediciner. Kan man då ge dem ytterligare en möjlighet att kolla upp sin medicin är det jättebra, säger Stefan Holm.

Hur tar du detta vidare?

– IOK:s aktivas kommitté (14 valda representanter) har ett möte nästa helg. Det är klart att detta är en fråga som är bra att ta upp där. Vi har ju kontakter rakt in i Wada och andra liknande organisationer.

Sportkrönikören Jonas Karlsson var den som kontaktade Stefan Holm om idén om en enkel serviceapp riktad till idrotssmännen. En idé som Karlsson i sin tur fick i ett mejl från en följare.

På sin blogg skriver Jonas Karlsson:

- Det är så klart inte en lösning på all världens dopningsproblematik, men det är i alla fall en möjlighet till en second opinion för den aktive, som knappast kan förväntas vara helt insatt i den medicinska biten.

Värt att veta:
Wada har redan en egen app där det går att söka förbjudna substanser. Appen är kostnadsfri. När P4 Värmland söker på Trofodermin (Johaugs salva) gav det inte något resultat. När man söker på anabola steroiden clostebol får man tre träffar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".