Runar Filper (SD). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Runar Filper (SD). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Runar Filper (SD) om turbulensen i partiet

Runar Filper (SD): "Nolltoleransen gäller"
7:59 min

De senaste veckorna har ett flertal avslöjanden om Sverigedemokraterna kommit ut. Inte normalt för svenska politiska partier, menar statsvetaren Hans Lödén på Karlstads universitet.
– Jag ser ingenting av stormen, säger Runar Filper (SD), riksdagsledamot från Värmland.

Turbulensen kring Sverigedemokraterna har varit stor de senaste månaderna. Den ekonomisk-politiske talespersonen Oscar Sjöstedt har dykt upp i en festvideo, där han skrattar åt hur tyska nazister sparkar på får - och låtsas att de är judar.

Riksdagsledamoten Anna Hagwall gick ut med antisemitiska uttalanden, och två ledande riksdagsledamöter har spridit lögner om en 15-årig pojke på grund av hans utländska utseende.

Borde inte folkvalda makthavare hålla sig från att sprida lögner på det här sättet?

– Jag tror inte det är någon medveten lögn. Däremot tror jag partiledningen tycker att de medieala inslag som gjorts är lågvattenmärken, så därför har man inte tyckt det varit relevant att svara på, säger Runar Filper (SD).

Efter att P4 Värmlands intervju gjordes gick partiledare Jimmie Åkesson ut och kritiserar partikamraternas beteende i Aftonbladet. "Det var olyckligt. Är man riksdagsledamot tycker inte jag att man ska vara så lättsinnig med vad man sprider, säger han."

Skulle du säga att Sverigedemokraterna är som vilket parti som helst i dag, Runar?

– Ja, vi är folkvalda som alla andra. Vi är som vilket annat parti som helst och också Sveriges tredje största parti enligt väljarna.

 Statsvetare Hans Lödén på Karlstads universitet håller inte med.

– Ett antal högt och centralt placerade personer inom partiet har uttryckt rasistiska ståndpunkter. Det är inte normalt för svenska politiska partier, säger Hans Lödén.

Ett flertal andra avsöljanden om högt uppsatta sverigedemokrater har gjorts på senaste tiden, uttalanden som ser illa ut i ett parti som menar att de har nolltolerans mot rasism. Till exempel har Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för partiet filmats när han skrattar åt att två tyska nazister sparkar på slaktade grisar och kallar dem judar.

– Det är allvarliga saker som har hänt i historien och inget man ska roa sig med, säger han.

Men Runar Filper tycker inte att Sverigedemokraterna är värre än andra partier. Bara att de granskas hårdare. Han menar att Uppdrag gransknings reportage om valstugorna visar att det finns rasism i alla partier och att politikerna fick avgå. Varför det inte sker i hans parti, vet han inte.

– Jag är inte med i medlemsutskottet så jag är inte rätt man att svara på det.

På Runar Filpers egen facebooksida, i en tråd om regionbildningen, skriver en partikamrat till honom från ett annat län såhär:

"Värmland kommer att gå mot nya höjder, ifall ni importerar ett par tre miljoner mordiska, illitterata trashankar från arabvärlden....."

Vad tycker du om det?

– Det tar jag bort - det är inget jag står för, säger Runar Filper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".