Intreriörbild från en buss med en inzoomad övervakningskamera. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.
Numera är dessa kameror nedmonterade men i våras satt de uppe på samtliga av Värmlandstrafiks linjebussar. Just denna kamera saknade bolaget Nobina tillstånd för. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.

Förundersökning inleds mot Nobina

Per Svensson: "Jag anser att det finns skäl till misstankar"
1:00 min

En förundersökning inleds nu mot företaget Nobina som kör Värmlandstrafiks linjebussar. Företaget misstänks ha brutit mot kameraövervakningslagen.

– Vi har fått in en åtalsanmälan ifrån länsstyrelsen i Värmland, mot bakgrund av de uppgifter som anförs i den anmälan så anser jag att det finns skäl att anta att det har begåtts brott mot kameraövervakningslagen, säger Per Svensson som är åklagare.

Det var i mars i år som P4 Värmland kunde avslöja att Nobina hade fler övervakningskameror på samtliga av sina bussar än vad de hade tillstånd till. Dessutom fanns inte den upplysning för allmänheten om att området övervakades.

Den närmsta tiden kommer åklagaren hämta in uppgifter för utredningens skull. Efter det att samtliga uppgifter inkommit kan åklagaren ta ställning till och bedöma  om det finns någon som är skäligen misstänkt för brottet.

– Sen kan vi ta ställning till det finns personer som vi ska delge misstanke eller inte, säger Per Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".