Branäs vatten och avlopp blir kommunalt

Mikael Rundblom: "Det blir skönt att kunna överlåta anläggningen"
1:21 min

En av Sveriges största vatten och avloppsanläggningar i privat ägo, den vid Branäs skidanläggning, ska senast vid årskiftet ha överlåtits till Torsby kommun.

Det här är i enlighet med en lag som säger att alla större va-anläggningar ska vara i kommunal ägo.

Mikael Rundblom, delägare och jurist för Branäsanläggningen:

– Det kommer att bli skönt att Torsby kommun tar över. Det är mycket arbete med en sådan anläggning.

21 liftar, längsta nerfart 3 km och 8500 bäddar utspritt i stugbyar och lägenheter nära liftsystemet, gör mycket avlopp och vatten. Till det kommer också hela centrumdelen av anläggningen.

Under de senaste åren har förhandlingarna intensifierats eftersom lagen som infördes 2006 kräver att alla större anläggningar ska ha övergått i kommunal ägo innan årsskiftet.

– Det finns mycket som ska värderas, men vi försöker inte få ut något högre pris än det reella värdet, säger Mikael Rundblom.

Det värdet argumenteras det om via varsin konsult, men det handlar om några miljoner kronor i alla fall.

Några ökade kostnader ska det heller inte bli för Torsby kommun, då avgifter för abonnemangen täcker upp för behoven precis som för det övriga vatten- och avloppsnätet i kommunen.

– Det är en väldigt stor anläggning, säger Jan Esping, teknisk chef Torsby kommun. Den är nästan lika stor som den för hela Torsby samhälle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".