En ryttare och häst vid ett hinder. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Mikael Schmidt, Konsumentverket. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Mikael Schmidt, chef för enheten för produktsäkerhet på Konsumentverket Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Konsumentverket lovar inspektera ridskolor

Mikael Schmidt: "En fråga om resurser"
1:10 min

Varje dag sker 35 ridolyckor som kräver sjukvård, enligt en granskning som SVT:s PLUS gjort. Konsumentverket, som ansvarar för tillsynen av ridverksamheterna, har inte gjort en enda kontroll på tio år.

Mikael Schmidt, chef för enheten för produktsäkerhet på Konsumentverket, säger att de gjort många andra kontroller inom ridverksamheter.

– Det är en fråga om resurser. Vi måste täcka området om varor som till exempel leksaker, personlig skyddutrustning. Sen har vi det här området som handlar om tjänsters säkerhet.

Efter gårdagens kritik finns det anledning att tänka en gång till menar Mikael Schmidt.

– Det är klart att det inte känns roligt att få kritik. Men man ska ta seriöst på kritiken och det finns anledning för oss att fundera vad vi ska göra åt detta.

Konsumentverket ska nu börja med kontroller. Enligt PLUS kommer dock bara en bråkdel av alla verksamheter, 40-50 av närmare 2 000 aktörer, att kontrolleras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".